Τα ελληνικά προϊόντα που «κερδίζουν» το εξωτερικό

    1035
    Τα ελληνικά προϊόντα που «κερδίζουν» το εξωτερικό

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών το α΄εξάμηνο του έτους με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Ειδικότερα σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) το α’ μισό του 2019 ανήλθαν σε αξία τα 16,58 δις ευρώ καταγράφοντας αύξηση 1,9% ή 306 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι.

    Οι κορυφαίοι προορισμοί

    Σε ό,τι αφορά τους κορυφαίους προορισμούς για τα ελληνικά εμπορεύματα, η Ιταλία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή και φέτος με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να ανέρχεται σε 1,853 δις ευρώ έναντι 1,754 δις ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2018. Ακολουθεί η Γερμανία, η οποία το αντίστοιχο διάστημα πέρσι βρισκόταν στην τρίτη θέση των κορυφαίων εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων, ενώ στην τρίτη θέση των κορυφαίων προορισμών για τις ελληνικές εξαγωγές βρίσκεται η Κύπρος. Την πεντάδα κλείνουν η Τουρκία και η Βουλγαρία. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κορυφαίοι προορισμοί  για τις ελληνικές εξαγωγές καθώς και η αξία τους σε εκατ. ευρώ:

    πινακας

    Τα πιο περιζήτητα προϊόντα

    Αναφορικά με τα ελληνικά προϊόντα που κάνουν θραύση στο εξωτερικό, τα βιομηχανικά προϊόντα βρίσκονται στη κορυφή και φτάνουν σε αξία τα 7,337 δις ευρώ σημειώνοντας άνοδο 7,4% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΕΜ. Ακολουθούν τα καύσιμα, οι εξαγωγές των οποίων σε ετήσια βάση παρουσιάζει ωστόσο κάμψη 1% στα 5,36 δις ευρώ ενώ οριακή μείωση 0,4% εμφανίζουν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τέλος σημαντική αύξηση 16,2% παρουσίασαν κατά το α’ εξάμηνο οι εξαγωγές πρώτων υλών, οι οποίες ανήλθαν σε αξία στα 751,9 εκατ. ευρώ.

    πινακας 2

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.