Πλοία για την περιβαλλοντική προστασία

Πλοία για την περιβαλλοντική προστασία

138
Πλοία για την περιβαλλοντική προστασία
Photo: Greenpeace

Για σχεδόν 50 χρόνια, η Greenpeace έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό και ενίοτε παρεξηγημένο από τα ΜΜΕ έργο.

Με πλήθος εκστρατειών και δράσεων, στοχεύει στην παρεμπόδιση των πυρηνικών δοκιμών στον Ειρηνικό, ερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική και εργάζεται για την παύση της μεταφοράς ξυλείας από τον Αμαζόνιο. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για τη σύλληψη παράνομων αλιευτών στη Δυτική Αφρική και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε πληθυσμούς που καταστράφηκαν από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σε αυτό το έργο, τα ειδικής κατασκευής πλοιάρια της οργάνωσης παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Τα ναυτολογημένα πληρώματα τους προέρχονται από όλο τον κόσμο και περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από την πατρίδα τους. Βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», εκεί όπου έχει συντελεστεί ή επίκειται μια σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή.

10493819

Συχνά παρουσιάζεται στα ΜΜΕ το παγοθραυστικό Sunrise, το οποίο αποτελεί μέρος του στόλου της Greenpeace από το 1995, όταν έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Βόρεια Θάλασσα για να καταγράψει τη ρύπανση της θάλασσας από πετρέλαιο. Από τότε, έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον πλανήτη, από το Κονγκό μέχρι τον Αμαζόνιο και πιο πρόσφατα σε μια τριήμερη εκστρατεία στην Ανταρκτική για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τη βιοποικιλότητα στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο και ταχύτερο σκάφος του στόλου είναι το Esperanza, ένα πρώην ρωσικό πυροσβεστικό, που τα τελευταία 15 χρόνια έχει τεθεί στην υπηρεσία της αντιμετώπισης εκτάκτων περιβαλλοντικών αναγκών, ενώ το τρίτο πλοίο του στόλου το ιστιοπλοϊκό Rainbow Warrior.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.