Έως 20cm αναμένεται να ανέβει η στάθμη της Μεσογείου

Έως 20cm αναμένεται να ανέβει η στάθμη της Μεσογείου

723
Έως 20cm αναμένεται να ανέβει η στάθμη της Μεσογείου

Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει την άνοδο του ύψους των υδάτων της Μεσογείου έως και 20 εκατοστά μέχρι το 2050 και μέχρι 57 εκατοστα μέχρι το 2100, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό Water επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Μπολόνια, του Πανεπιστημίου Ραντμπάουντ της Ολλανδίας και της Σορβόνης στη Γαλλία.

Οι επιστήμονες για την έρευνά τους επεξεργάσθηκαν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει την άνοδο της επιφάνειας των υδάτων κατά 20 cm μέσα σε 30 χρόνια και ένα δεύτερο, πιο αισιόδοξο, που προβλέπει άνοδο 17 cm έως το 2050 και 34 cm ως το 2100. Επίσης μελέτησαν τις μεταβολές στο ύψος των υδάτων σε εννέα ωκεανογραφικούς σταθμούς, στην κεντρική και νότια Μεσόγειο, οι οποίοι μετρούν τα υδάτινα επίπεδα από το 1888.

Μεταξύ των πόλεων εκείνων που θα έρθουν αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της ανόδου των υδάτων είναι η Βενετία, της οποίας τα νερά μπορεί να ανέβουν κατά 60-82 cm έως το 2100.

Οι τοπικές ιδιομορφίες και φαινόμενα, όπως οι κυματισμοί στην θαλάσσια επιφάνεια, μπορούν να επηρεάσουν τις συνολικές μεταβλητές της έρευνας, μέχρι ενός ποσοστού 9%. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας το ύψος των υδάτων ανεβαίνει με τόσο γρήγορους ρυθμούς.

Τέλος, αυτή η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τις υποδομές και για τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μέσω της διάβρωσης, των απειλών για πλημμύρες και των μεγάλων κυμάτων στις ακτές, που θα έχουν επακόλουθες και οικονομικές απώλειες.

Οι θεσμοί, οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους αυτές τις προβλέψεις, επειδή αποτελούν βασικά εργαλεία για να εξασφαλισθεί με ακόμη πιο εμπεριστατωμένο τρόπο η διαχείριση των ακτών μας.

Φωτό: PIRO4D/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.