Χορός για δύο… η παγκόσμια οικονομία

Χορός για δύο… η παγκόσμια οικονομία

141
Χορός για δύο… η παγκόσμια οικονομία

Τις προηγούμενες εβδομάδες εταιρείες-κολοσσοί, κυρίως στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, με την πλειονότητα αυτών να αποδίδει οικονομικά καλύτερα των προσδοκιών. Ωστόσο το θετικό αυτό κλίμα στο επιχειρείν φαίνεται πως ουσιαστικά δεν είναι αυτό που οδηγεί τις αγορές.

Ανοιχτό παράθυρο Fed για περαιτέρω μείωση επιτοκίων

Την περασμένη εβδομάδα η πολιτική και μακροοικονομική ειδησεογραφία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης με τον επικεφαλής της, Tζερόμ Πάουελ, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αναζωπυρώνεται η ένταση Ουάσιγκτον-Πεκίνου

Στο μέτωπο των εμπορικών σινο-αμερικανικών εντάσεων, «κυνικοί» αναλυτές και οικονομολόγοι συνιστούν ότι η πολύ καλή απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ αποτελεί όπλο στη φαρέτρα Τραμπ για την συνέχιση της ρητορικής του ενάντια στην Κίνα. Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις και η απάντηση του Πεκίνου με την υποτίμηση του γουάν, απειλούν την κερδοφορία πολλών εταιρειών. Αναμφίβολα η αποκλιμάκωση των εντάσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα αποβεί αμοιβαία επωφελής και η όποια πρόοδος στις συνομιλίες θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την προσπάθεια Τραμπ για επανεκλογή του το 2020.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων δρουν θετικά για την ελκυστικότητα των χρηματιστηριακών αγορών, ωστόσο οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής λόγω του ασταθούς οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος διεθνώς.

Στα «σχοινιά» ο Μπόρις Τζόνσον

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η στερλίνα υποχώρησε ξανά την περασμένη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές αποτυπώνουν στα χρηματιστηριακά ταμπλό την αγωνία τους για την έκβαση του Brexit. Οι εκλογές που διενεργήθηκαν στην εκλογική περιφέρεια του Μπρέκον και Ράντνονσαϊρ της Ουαλίας ουσιαστικά σήμαναν την πρώτη ήττα του Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η κυβερνητική πλειοψηφία βασίζεται πλέον σε μια ψήφο. Τέλος την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: Quiltercheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.