Το Πεκίνο.. πήρε το «όπλο» του

Το Πεκίνο.. πήρε το «όπλο» του

177
Το Πεκίνο.. πήρε το «όπλο» του

Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου μειώθηκε αισθητά την Δευτέρα 5 Αυγούστου φτάνοντας μάλιστα σε χαμηλά 11ετίας και αναζωπυρώνοντας τις εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ουσιαστικά η υποχώρηση του γουάν αποτελεί απόρροια της κίνησης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει το ημερήσιο επιτόκιο αναφοράς στο 6,92%, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο. Κατά συνέπεια το κινεζικό νόμισμα έφτασε στην υπεράκτια αγορά συναλλάγματος σε μια ισοτιμία 7,07:1 έναντι του δολαρίου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το Πεκίνο προχωρά σε υποτίμηση του νομίσματός του , κάνει δηλαδή πιο φθηνό το νόμισμά του έναντι του δολαρίου, προκειμένου να στηρίξει τις εξαγωγές και να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες από τις νέες κυρώσεις Τραμπ. Πάντως η κινεζική κεντρική τράπεζα διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να σταθεροποιήσει το γουάν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το cnn.

Η εξέλιξη αυτή συμπαρέσυρε τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές αλλά και αυτές εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 2%, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei και ο νοτιoκορεάτικος Kospi υποχώρησαν κατά 1,7% και 2,6% αντίστοιχα ενώ στο Xoνγκ Κονγκ ο Hang Seng παρουσίασε απώλειες 3,1%, τις υψηλότερες από τον Οκτώβριο.

Σε ό, τι αφορά το ελληνικό Χρηματιστήριο, οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών κινήθηκαν μεταξύ 7% και 10% ενώ ο Γενικός Δείκτης «διολίσθησε» στις 851 μονάδες, απόρροια της σινο-αμερικανικής κόντρας που συνεχίζει ακάθεκτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.