Fed: Προχωρά σε μείωση των επιτοκίων

Fed: Προχωρά σε μείωση των επιτοκίων

75
Fed: Προχωρά σε μείωση των επιτοκίων

Νωρίτερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων,την πρώτη από το 2008, επικαλούμενη τις ανησυχίες γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι χρηματαγορές ανέμεναν την μείωση αυτή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 2-2,5%. Σημειώνεται ότι 8 από τους 10 αξιωματούχους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής ψήφισαν υπέρ μιας τέτοιας μείωσης ενώ 2 τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα.

Σε ανακοίνωση της η Fed αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποτελεί απόρροια των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και της στάσης πολλών κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τον πληθωρισμό. Παράλληλα η Fed στη σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει ως «ισχυρή» την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι σε αντίθεση με την επιχειρηματική δαπάνη, αυτή των νοικοκυριών έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο.

Δεδομένα η παραπάνω εξέλιξη δεν αφήνει ικανοποιημένο τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, o oποίος το προηγούμενο διάστημα ζητούσε επίμονα μια μείωση των επιτοκίων κατά παραπάνω από 25 μονάδες βάσης.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ  της χώρας αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,1% το β’ τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω της αυξημένης κατά 4,3% καταναλωτικής δαπάνης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.