Ελπίδες αναγέννησης για το ναυπηγείο Hanjin

Ελπίδες αναγέννησης για το ναυπηγείο Hanjin

114
Ελπίδες αναγέννησης για το ναυπηγείο Hanjin

Mία αυστραλο-αμερικανική κοινοπραξία εξετάζει το ενδεχόμενο να «διασώσει» το μεγαλύτερο ναυπηγείο των Φιλιππίνων, Hanjin, το οποίο βρίσκεται στον στρατηγικής σημασίας για την Ασία Κόλπο Σούμπικ.

Σύμφωνα με ασιατικά μέσα, η πρόταση των αυστραλιανών ναυπηγείων Austal και του αμερικανικού fund, Cerberus Capital Management, αναμένεται να μετριάσει τις ανησυχίες, που είχε πυροδοτήσει προηγουμένως το κινεζικό ενδιαφέρον, για την εθνική ασφάλεια των Φιλιππίνων.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις ελπίδες για την αναγέννηση ενός από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο κάποια στιγμή έφτανε να απασχολεί έως και 30.000 εργαζομένους. Να σημειωθεί ότι το ναυπηγείο περιήλθε στην δύσκολη αυτή κατάσταση μετά την χρεοκοπία, την οποία κήρυξε η νοτιοκορεάτικη εταιρεία διαχείρισής του λόγω αδυναμίας αποπληρωμής δανείων ύψους $1,3 δις.

Μάλιστα, ο CEO της Austal, David Singleton, ανέφερε στο Nikkei Asian Review ότι η εταιρεία του και η Cerberus Capital Management έχουν έρθει σε επαφή με τους πιστωτές της Hanjin Heavy Industries and Construction, στην ιδιοκτησία της οποίας βρισκόταν το ναυπηγείο για 13 χρόνια. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κοινοπραξία και ιαπωνικών συμφερόντων εταιρεία στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στο χρόνο, η διαχειρίστρια εταιρεία λιμένων International Container Terminal Services Inc (ICTSI), τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen και τουλάχιστον δύο κινεζικές εταιρείες είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά του εν λόγω ναυπηγείου, το οποίο ο κ. Singleton χαρακτήρισε ως «φανταστικό».

Από το 2006, η Hanjin είχε επενδύσει $2,3 δις στο ναυπηγείο, το οποίο έως το 2018 είχε παραδώσει 123 πλοία.

Φωτό: hhic-phil.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.