Αλλαγή «πλεύσης» για τη Σαουδική Αραβία λόγω Ορμούζ

    381
    Αλλαγή «πλεύσης» για τη Σαουδική Αραβία λόγω Ορμούζ

    Τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ αλλά και τα συμβάντα με τις δεσμεύσεις δεξαμενοπλοίων από τις δυνάμεις της Τεχεράνης έχουν οδηγήσει χώρες ανά τον κόσμο να αποφασίσουν τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο την προστασία της εισαγωγικής και εξαγωγικής τους δραστηριότητας σε πετρέλαιο.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Σαουδική Αραβία προτίθεται να αυξήσει την χωρητικότητα του αγωγού East-West Crude Oil κατά 40% μέσα στην επόμενη διετία προκειμένου η πλειονότητα των εξαγωγών της σε πετρέλαιο να διεξάγεται εκτός των Στενών του Ορμούζ. Στόχος του Ριάντ είναι η αύξηση των εξαγωγών μέσω του εν λόγω αγωγού να αυξηθεί από 5 σε 7 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

    Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας του Σαουδαραβικού Βασιλείου, Khalid al-Falih, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να λάβει μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τις μεταφορές πετρελαίου και να διασφαλίσει την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διακινείται το 1/5 των παγκόσμιων μεταφορών πετρελαίου.

    Ήδη οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν υποστηρικτές για την δημιουργία μίας παγκόσμιας συμμαχίας με στόχο τους ασφαλείς πλόες στις θάλασσες του Κόλπου, ενώ μία σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να συσταθεί μία ναυτική αποστολή, η οποία θα συμβάλλει στην ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.