Στο δρόμο του σκληρού Brexit το Λονδίνο

Στο δρόμο του σκληρού Brexit το Λονδίνο

187
Στο δρόμο του σκληρού Brexit το Λονδίνο

Η χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε κέρδη την ημέρα ακριβώς που ο Μπόρις Τζόνσον ανακηρύχθηκε νέος πρωθυπουργός της χώρας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να αποδοθεί σε κάποια κυβερνητική ατζέντα -η οποία δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί- για την αναζωογόνηση της βρετανικής οικονομίας, αλλά οφειλόταν στην πτώση της στερλίνας. Είναι σαφές, πως δεν αναμένεται κάποια μεγάλη εξέλιξη στο θέμα του Brexit μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο η ρητορική της νέας κυβέρνησης «σκληραίνει» και η επίσημη γραμμή της προσανατολίζεται σε μια έξοδο του ΗΒ από τη ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Το Brexit δεν πτοεί το βρετανικό επιχειρείν

Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο με δύο τέτοιες πιθανές συμφωνίες να είναι προ των πυλών. Ειδικότερα, η βρετανική Just Eat και η Takeaway.com, δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διανομής φαγητού στην Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης, επιχειρώντας να δημιουργήσουν τo κορυφαίο market place διανομής φαγητού στη Γηραιά Ήπειρο. Παράλληλα, ο Όμιλος LSE (London Stock Exchange) βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της Refinitiv, μίας εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών δεδομένων και αναλύσεων. Οι παραπάνω δυνητικές συμφωνίες αποδεικνύουν ότι ο κόσμος του εμπορίου συνεχίζει την δική του αυτόνομη -προς ώρας- πορεία παρά τις όποιες ανησυχίες και προκλήσεις, οι οποίες πηγάζουν από το Brexit.

Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν πτοούν τις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, εταιρείες-κολοσσοί αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τα τριμηνιαία εταιρικά τους αποτελέσματα, τα οποία θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες, όπως συνέβη και κατά τα προηγούμενα πέντε, έξι τρίμηνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα, το 78% των εταιρειών που διαπραγματεύονται στον S&P έχουν «κερδίσει» τις προσδοκίες για τα κέρδη τους, ενώ οι πωλήσεις για το 60% των εταιρειών αυτών κινήθηκαν καλύτερα του αναμενομένου. Οι προοπτικές για τις αμερικανικές επιχειρήσεις παραμένουν θετικές καθώς αυτές εν πολλοίς διαμορφώνονται από υψηλή απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη παρά τις εμπορικές διενέξεις με το Πεκίνο.

Σε τροχιά μείωσης επιτοκίων η Fed

Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την μείωση των επιτοκίων την Τετάρτη 31 Ιουλίου. Μεγάλη μερίδα αναλυτών αλλά και κύκλων της αγοράς θεωρεί πιο πιθανή μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Η πεποίθηση αυτή αποτελεί απόρροια των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή (26/07) για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας κατά το β΄ τρίμηνο. Είναι γεγονός ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το εν λόγω διάστημα κινήθηκε σε καλύτερα του αναμενομένου επίπεδα, καθώς η ισχυρή καταναλωτική δαπάνη αντιστάθμισε τις όποιες απώλειες από την μείωση των επενδύσεων. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας, που θα λάβουν χώρα στη Σαγκάη την τρέχουσα εβδομάδα, θα κρίνουν εάν τελικά η μείωση αυτή των επιτοκίων από πλευράς Fed θα αποτελέσει την πρώτη από μια σειρά μειώσεων που θα ακολουθήσουν. Τέλος, την τρέχουσα εβδομάδα το επενδυτικό κοινό αναμένει τα στοιχεία για τον δείκτη ISM αλλά και αυτά για τα non-farm payrolls (νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ πλην αυτών στον αγροτικό τομέα).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.