«Ναι μεν αλλά…» για την παγκόσμια διακίνηση containers

«Ναι μεν αλλά…» για την παγκόσμια διακίνηση containers

95
«Ναι μεν αλλά…» για την παγκόσμια διακίνηση containers

Πρόσφατα, ο οίκος Drewry εξέδωσε τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη «Drewry Container Port Throughput», από τον οποίο εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για το πως διαμορφώνονται οι τάσεις του διεθνούς εμπορίου με χρήση και ανάλυση δεδομένων, που αφορούν στην διακίνηση εμπορευματοκιβων δια μέσου λιμένων.

Ειδικότερα, έπειτα από δύο συναπτούς μήνες όπου ο παγκόσμιος δείκτης παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα, τον περασμένο Μάιο αυτός αυξήθηκε κατά 2,2% ή 3 μονάδες. Ωστόσο, σε σύγκριση με πέρυσι ο ρυθμός αύξησης του δείκτη κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, απόρροια, κυρίως, των εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ-Κίνας.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, αυτός για την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια της Βόρειας Αμερικής παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (4%), ενώ ο αντίστοιχος για τη Λατινική Αμερική παρουσίασε αύξηση 2,3% τον περασμένο Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.

Για την Ασία, ο δείκτης Drewry Container Port Throughput ενισχύθηκε κατά 2,5%, ενώ για την Ευρώπη αυξήθηκε κατά λιγότερο από 1% σε μηνιαία βάση. Αντιθέτως, ο επιμέρους δείκτης για την Αφρική κατέγραψε μηνιαία μείωση 3,4% κατά το ίδιο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης Drewry Container Port Throughput συγκροτείται από μία σειρά επιμέρους δεικτών αύξησης ή μείωσης του όγκου διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, οι οποίοι καλύπτουν 220 λιμάνια παγκοσμίως και οι σχετικές μετρήσεις διενεργούνται σε μηνιαία βάση.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.