Προς εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας

Προς εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας

67
Προς εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας

Από κοινού εργάζονται ΗΠΑ και Ιαπωνία για την σύναψη μίας εμπορικής συμφωνίας, η οποία θα εστιάζει στο διμερές εμπόριο αγροτικών προϊόντων και αυτοκινήτων και η οποία ενδεχομένως συμφωνηθεί μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ιάπωνα ομολόγου του, Σίνζο Άμπε, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με όσα σημείωσαν στο Reuters κύκλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την δυνατότητα πρόσβασης Αμερικανών παραγωγών στην ιαπωνική αγορά με την Ιαπωνία να λαμβάνει ως αντάλλαγμα τη μείωση συγκεκριμένων δασμών, τους οποίους έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον σε ιαπωνικές εισαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού.

Φαίνεται πως ο Πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και για το λόγο αυτό έχει στραμμένο το βλέμμα του σε εμπορικές συμφωνίες προκειμένου οι Αμερικανοί παραγωγοί, οι οποίοι τόσο έχουν πληγεί από τις πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού, να βρουν την χαμένη τους ελπίδα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, το άνοιγμα στην ιαπωνική αγορά θα βοηθήσει ώστε οι ΗΠΑ να ανταγωνιστούν εμπορικά τα μέλη του Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), στο οποίο συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Σιγκαπούρη, Περού και Βιετνάμ.

Σημειώνεται ότι Τραμπ και Άμπε συζήτησαν για θέματα εμπορίου στη πρόσφατη Σύνοδο των G20 χωρίς, ωστόσο, να έχει δημοσιοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Το γεγονός ότι ο Ιάπωνας πρόεδρος αποτελεί έναν από τους στενούς συμμάχους Τραμπ σε διεθνές επίπεδο, δεν απέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλήσει με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων όχι μόνο από την Ιαπωνία αλλά και από την Ευρώπη. Πολλάκις στο παρελθόν ο πρόεδρος Τραμπ είχε επαναλάβει ότι δεν είναι διόλου ευχαριστημένος με το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας έναντι των ΗΠΑ, το οποίο ανήλθε στα $67,5 δις το 2018 και κατά κύριο λόγο προήλθε από τις εξαγωγές αυτοκινήτων.

Μένει να φανεί τελικά εάν στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές του 2020 η εμπορική πολιτική Τραμπ έναντι των εταίρων των ΗΠΑ «μαλακώσει» στο βωμό της προσπάθειας επανεκλογής του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.