Ποιές χώρες παίρνουν τα ηνία του εμπορίου LNG;

Ποιές χώρες παίρνουν τα ηνία του εμπορίου LNG;

484
Ποιές χώρες παίρνουν τα ηνία του εμπορίου LNG;

Μέσα στα επόμενα πέντε έτη, και με βάση τις εκτιμήσεις της International Energy Agency (IEA), ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να αναδειχθούν oι μεν πρώτες ως ο κορυφαίος εξαγωγέας, η δε δεύτερη ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε σε παρουσίασή του στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ο Jean-Baptiste Dubreuil, senior natural gas analyst της IEA, οι εξαγωγές των ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δις κ.μ. το 2024 «εκθρονίζοντας» έτσι την Αυστραλία και το Κατάρ από τις θέσεις των κορυφαίων εξαγωγέων LNG παγκοσμίως.

Στο μεταξύ, οι κινεζικές εισαγωγές LNG αναμένεται, επίσης, να ξεπεράσουν τα 100 δις κ.μ. το 2024 ξεπερνώντας τις αντίστοιχες της Ιαπωνίας. Να σημειωθεί ότι από το 2014, όταν και οι ιαπωνικές εισαγωγές LNG έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καταγράφεται πτώση στις ποσότητες που εισάγονται στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο λόγος της μείωσης είναι η επανέναρξη λειτουργίας ενός αριθμού πυρηνικών εργοστασίων που είχε πάψει τη λειτουργία του μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα το 2011.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ζήτηση για LNG, η οποία το 2018 άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 432 δις κ.μ., η ΙΕΑ εκτιμά ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 4% σε ετήσια βάση έως το 2024. Τέλος, η ΙΕΑ αναφέρει ότι ήδη οι ΗΠΑ αποτελούν τον κορυφαίο παραγωγό φυσικού αερίου, ενώ για το έτος 2024 εκτιμάται η παραγωγή τους θα ξεπεράσει το 1 τρις κ.μ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.