«Πόλεμος» Τόκιο- Σεούλ προς όφελος της Κίνας

«Πόλεμος» Τόκιο- Σεούλ προς όφελος της Κίνας

92
«Πόλεμος» Τόκιο- Σεούλ προς όφελος της Κίνας

Η εμπορική διαμάχη που ξέσπασε ξαφνικά μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως ευνοήσει τελικά τις κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις εξαγωγές υλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε οθόνες κινητών τηλεφώνων και στις εξαγωγές ημιαγωγών. Η κίνηση αυτή ήλθε ως απόρροια της διένεξης του Τόκιο με τη Σεούλ με αφορμή το ζήτημα των Νοτιοκορεατών, οι οποίοι εργάζονταν καταναγκαστικά,ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,προς όφελος ιαπωνικών εταιρειών την περίοδο της κατοχής από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα,.

Η απόφαση αυτή του Τόκιο αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τη βιομηχανία ημιαγωγών της Νότιας Κορέας και ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα στον εφοδιασμό με κάρτες μνήμης και άλλες συσκευές που παράγουν οι νοτιοκορεατικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Samsung, η LGκαι η Hynix, οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Αναλυτές θεωρούν ότι η διαμάχη αυτή θα μπορούσε να ευνοήσει τις ανταγωνίστριες κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei, προωθώντας τη βιομηχανία μικροτσίπ και μειώνοντας την εξάρτησή της από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τα κινεζικά κυβερνητικά σχέδια, έως το 2025 η Κίνα θα παράγει το 70% των αναγκών της σε ημιαγωγούς, σε σχέση με το 40% που παράγει σήμερα.

Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα συναγωνίζονται στη βιομηχανία των ημιαγωγών από τις αρχές του δεκαετίας του 1990, με την ιαπωνική βιομηχανία να κυριαρχεί για δύο δεκαετίες, προτού την προσπεράσουν οι νοτιοκορεατικές εταιρείες. Αν η Κίνα εκμεταλλευτεί γρήγορα τη διαμάχη των δύο γειτόνων της, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί εκείνη στην πρωτοπορία του κλάδου.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.