Νέο οικονομικό μπλοκ στην καρδιά της Ευρώπης

Νέο οικονομικό μπλοκ στην καρδιά της Ευρώπης

144
Νέο οικονομικό μπλοκ στην καρδιά της Ευρώπης

Μετά την πρόσφατη σύσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους ηγέτες της ομάδας του Βίσεγκραντ, το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle με άρθρο του θέτει το ερώτημα κατά πόσον οι χώρες αυτές της κεντρικής Ευρώπης θα μπορούσαν να θέσουν την δική τους πολιτική και οικονομική ατζέντα στην ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ με ένα μονολεκτικό «όχι» απέρριψε ότι η ομάδα του Βίσεγκραντ θα μπορούσε να τεθεί αντιμέτωπη με άλλα περιφερειακά μπλοκ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της στις Βρυξέλλες.

Πρόσφατα οι τρεις από τις τέσσερις χώρες απαίτησαν μεγαλύτερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ της επόμενης επταετίας προκειμένου να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες περιορισμού των εκπομπών αερίου.

Αναλυτές επισημαίνουν τη διαφοροποίηση που υπάρχει εντός των τεσσάρων χωρών ως προς την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τσεχία και Σλοβακία θεωρούνται περισσότερο φιλοευρωπαϊκές, ενώ Πολωνία και Ουγγαρία είναι πολύ περισσότερο ευρωσκεπτικιστικές. Η Σλοβακία είναι η μόνη εκ των τεσσάρων που ανήκει στην Ευρωζώνη.

Οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ διαθέτουν συνολικό πληθυσμό 64 εκατομμύριων κατοίκων, ενώ οι οικονομίες τους βιώνουν περίοδο σημαντικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ενώ η ανάπτυξη στην ΕΕ των 27 αναμένεται να φτάσει το 1,4% το 2019 και 1,2% στην Ευρωζώνη, στις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ τα πράγματα είναι αισθητά καλύτερα: 4,2% ανάπτυξη στην Πολωνία, 2,6% στην Τσεχία, 3,8% στη Σλοβακία και 3,7% στην Ουγγαρία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.