Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ

Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ

78
Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ
Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ο Ιούνιος του 2019 ήταν ο θερμότερος μήνας Ιούνιος που καταγράφηκε ποτέ παγκοσμίως, ιδίως λόγω του πρωτόγνωρου καύσωνα που έπληξε πρόσφατα την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία του μήνα Ιουνίου στην Ευρώπη ήταν 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο το διάστημα 1850-1900, ενώ οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη ήταν κατά 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις συνήθεις παρατηρούμενες θερμοκρασίες.

Οι χώρες στις οποίες παρατηρήθηκε ασυνήθηστα υψηλές θερμοκρασίες ήταν η Γερμανία, η βόρεια Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, όπου καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ των 45,9 βαθμών Κελσίου.

Τονίζεται πως οι ακραίες θερμοκρασίες δεν παρατηρήθηκαν μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως, καθότι -σύμφωνα με στοιχεία του World Economics Forum- η πόλη Chennai της Ινδίας υπέφερε από λειψυδρία.

Η ομάδα του Copernicus σημείωσε ότι είναι δύσκολο να αποδοθεί το εν λόγω ρεκόρ «απευθείας» στην κλιματική αλλαγή, όμως μια ομάδα επιστημόνων που εξέτασε τον καύσωνα στη Γαλλία, συμπέρανε σήμερα η υπερθέρμανση του πλανήτη από μόνη της κατέστησε το φαινόμενο αυτό «τουλάχιστον πέντε φορές πιθανότερο» σε σύγκριση με το αν ο άνθρωπος δεν είχε προκαλέσει φθορά στο κλίμα.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ