Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ

Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ

89
Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ
Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ο Ιούνιος του 2019 ήταν ο θερμότερος μήνας Ιούνιος που καταγράφηκε ποτέ παγκοσμίως, ιδίως λόγω του πρωτόγνωρου καύσωνα που έπληξε πρόσφατα την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία του μήνα Ιουνίου στην Ευρώπη ήταν 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο το διάστημα 1850-1900, ενώ οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη ήταν κατά 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις συνήθεις παρατηρούμενες θερμοκρασίες.

Οι χώρες στις οποίες παρατηρήθηκε ασυνήθηστα υψηλές θερμοκρασίες ήταν η Γερμανία, η βόρεια Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, όπου καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ των 45,9 βαθμών Κελσίου.

Τονίζεται πως οι ακραίες θερμοκρασίες δεν παρατηρήθηκαν μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως, καθότι -σύμφωνα με στοιχεία του World Economics Forum- η πόλη Chennai της Ινδίας υπέφερε από λειψυδρία.

Η ομάδα του Copernicus σημείωσε ότι είναι δύσκολο να αποδοθεί το εν λόγω ρεκόρ «απευθείας» στην κλιματική αλλαγή, όμως μια ομάδα επιστημόνων που εξέτασε τον καύσωνα στη Γαλλία, συμπέρανε σήμερα η υπερθέρμανση του πλανήτη από μόνη της κατέστησε το φαινόμενο αυτό «τουλάχιστον πέντε φορές πιθανότερο» σε σύγκριση με το αν ο άνθρωπος δεν είχε προκαλέσει φθορά στο κλίμα.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.