Αύξηση ναύλων για τις liners στον Περσικό

Αύξηση ναύλων για τις liners στον Περσικό

206
Αύξηση ναύλων για τις liners στον Περσικό

Στην αύξηση των ναύλων κατά $36/TEU για τα πλοία που κατευθύνονται στην Μέση Ανατολή προχώρησε η CMA CGM. Ο γαλλικός κολοσσός προέβη σε αυτή την απόφαση εξαιτίας των αυξημένων ασφαλίστρων λόγω των πρόσφατων γεγονότων στα Στενά του Ορμούζ και αφορά πλοία από και προς Ομάν, Η.Α.Ε., Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ιράκ.

Την ίδια τιμολογιακή πολιτική εφάρμοσε και η X-Press Feeders η οποία ενημέρωσε τους ναυλωτές για επιπλέον χρεώσεις των φορτίων πλοίων που πλέουν στην Μέση Ανατολή, ενώ θεωρείται ότι και άλλες liner εταιρείες θα εφαρμόσουν παρόμοια τακτική.

Από την πλευρά της και η ιαπωνική NYK, στις ro-ro μεταφορές στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, προχωρά σε επιβολή επιπλέον χρέωσης $2,80 αρχής γενομένης από 24 Ιουλίου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που οι επιπλέον χρεώσεις στους ναύλους για ορισμένα λιμάνια διατηρηθούν για μακρό χρονικό διάστημα, τότε είναι πιθανόν να ωφελήσουν άλλους λιμένες στην γύρω περιοχή, όπως το λιμάνι του Σοχάρ, στην βόρεια ακτή του Ομάν, έναντι του Άμπου Ντάμπι.

Να σημειωθεί ότι και στις μεταφορές υγρού φορτίου εφαρμόζονται επιπλέον χρεώσεις. Συγκεκριμένα, και όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, για ένα VLCC μεταφοράς φορτίου αξίας $100 εκατ. η επιπλέον χρέωση μπορεί να ανέλθει έως και τα $250 χιλ.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.