H Διώρυγα του Παναμά γιορτάζει

H Διώρυγα του Παναμά γιορτάζει

335
H Διώρυγα του Παναμά γιορτάζει

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας Διώρυγας του Παναμά, η οποία αναπροσάρμοσε τα δεδομένα για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο.

Κατά την διάρκεια της τριετούς της λειτουργίας εκτιμάται ότι από την νέα Διώρυγα του Παναμά έχουν διέλθει πάνω από 6.000 πλοία κατηγορίας Neopanamax, γεγονός που υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες και επιβεβαιώνει την σημασία του ρόλου και της θέσης της στην παγκόσμια ναυτιλία.

Όπως ανακοίνωσε και η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά, οι συνεχείς επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και η τεχνογνωσία όσων εργάζονται στην συγκεκριμένη διώρυγα έχουν καταστήσει εφικτή την διέλευση ολοένα και μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοίων, προσφέροντας ασφαλείς και αποδοτικές υπηρεσίες στους διαχειριστές των πλοίων.

Ορισμένοι σταθμοί- ορόσημα της νέας Διώρυγας του Παναμά είναι οι παρακάτω:

  • Στις 15 Μαΐου 2019 το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Triton» πραγματοποίησε διέλευση από την Διώρυγα του Παναμά, αποτελώντας το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα containership που διήλθε ποτέ από την διώρυγα.
  • Στις 13 Μαΐου 2019 την διώρυγα διέπλευσε το πρώτο Neopanamax-sized Q-Flex LNG carrier, το «Al Safliya» της εταιρείας Qatargas, αποτελώντας το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα LNG carrier που διέρχεται ποτέ από την διώρυγα του Παναμά.
  • Στις 23 Απριλίου 2019 το LNG carrier «Energy Liberty» αποτέλεσε το 6000ό πλοίο που διήλθε από την διώρυγα.
  • Την 1η Οκτωβρίου 2018 διέπλευσαν την διώρυγα μέσα σε μία ημέρα τέσσερα πλοία μεταφοράς LNG.
  • Το «Norwegian Bliss» αποτελεί προς το παρόν το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που έχει διασχίσει ποτέ τη διώρυγα του Παναμά με χωρητικότητα 168.000 τόνους και τη δυνατότητα να μεταφέρει 5.000 επιβάτες.

Με αφορμή την συμπλήρωση των τριών ετών λειτουργίας της διώρυγας του Παναμά, η Αρχή της διώρυγας δημοσίευσε βίντεο, όπου παρουσιάζονται σημαντικοί σταθμοί- ορόσημα στην ιστορία της διώρυγας, ενώ παρατίθενται στιγμιότυπα διέλευσης πλοίων.

Φωτό-Βίντεο: pancanal.com

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.