Αμετάβλητα διατήρησε η Fed τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε η Fed τα επιτόκια

61
Αμετάβλητα διατήρησε η Fed τα επιτόκια

Στη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2-2,5%.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η πολυφωνία στην συνεδρίαση, καθώς επτά από τα μέλη της 17μελούς ομάδας της Fed υποστήριξαν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του τρέχοντος έτους, ενώ μόλις ένας τραπεζίτης εξέφρασε την άποψη ότι μια μείωση 0,25% είναι επαρκής.

Aυτό που σημειώνει η Fed είναι ότι μια μείωση των επιτοκίων θα έρθει σε περίπτωση που οι εμπορικές διενέξεις με την Κίνα ή άλλο εταίρο επιδεινωθούν και εάν η αμερικανική οικονομία δείξει σημάδια κόπωσης.

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έφερε την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιμένει στην μείωση των επιτοκίων από πλευράς Fed.

Νωρίτερα, πριν την συνεδρίαση της Fed, τα αίματα άναψαν μεταξύ Μάριο Ντράγκι και Ντόναλντ Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία ότι θα πρέπει να «δώσουμε εμείς μια ώθηση στην οικονομία εάν αυτή παραμείνει στάσιμη». Άμεση ήταν η αντίδραση Τραμπ, ο οποίος μέσω του twitter τόνισε ότι ο Μάριο Ντράγκι θέλει να μειώσει την ισοτιμία ευρώ/δολάριο και συμπλήρωσε ότι αυτό είναι άδικο, καθώς θα είναι πολύ εύκολο για την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται στο ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν το ευρώ να γίνει πιο «φθηνό» νόμισμα έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα οι εξαγωγές από την Ευρώπη να καθίστανται πιο ελκυστικές, εξέλιξη που σε καμία περίπτωση δεν χαροποιεί τον Αμερικανό πρόεδρο ιδιαίτερα μετά τις εντάσεις με την Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.