Η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται στην εποχή του LNG

Η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται στην εποχή του LNG

161
Η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται στην εποχή του LNG
(Α-Δ): Στέλλα Fyfe (Bunkernet), Ιωσήφ Φλωρεντίν (ΔΕΣΦΑ), Oleg Kalinin (SCF Management Services), Peter Wallace (Lavar Shipping), Αντώνης Τρακάκης (Arista Shipping), Γιώργος Πολυχρονίου (ΔΕΠΑ), Παναγιώτης Μήτρου (Lloyd’s Register).

Η εφοδιαστική αλυσίδα LNG και τα σχέδια για τον ανεφοδιασμό πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύφθηκαν στις 11 Ιουνίου 2019 σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Poseidon Med II στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κλάδων ναυτιλίας και ενέργειας καθώς και αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Νατάσα Πηλείδου, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, έδωσε έμφαση στην έγκαιρη προετοιμασία της ναυτιλίας για την επίτευξη των διεθνών περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί και χαιρέτισε τη συμβολή των προγραμμάτων, όπως το Poseidon Med II, για την ανάπτυξη ρεαλιστικών λύσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Νατάσα Πηλείδου.
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Νατάσα Πηλείδου.

Ο Γιώργος Πολυχρονίου, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών & Πληροφορικής της ΔΕΠΑ, ανακοίνωσε το πρόγραμμα BlueHUBS, το οποίο εφαρμόζει στην πράξη τα πορίσματα τουPoseidon Med II με την ανάπτυξη υποδομών ανεφοδιασμού πλοίων με LNG στα λιμάνια της περιοχής – Πειραιάς, Λεμεσός, Ηράκλειο. Ειδικότερα, τα σχέδια σχετικά με τον ανεφοδιασμό πλοίων με ΥΦΑ στην Κύπρο παρουσιάστηκαν από τη Στέλλα Fyfe, Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στη Bunkernet. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εγκαθίδρυση της αγοράς LNG στην Κύπρο (στα πλαίσια του προγράμματος CYnergy), στην εγκατάσταση Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης & Επαναεριοποίησης φυσικού αερίου -FSRU- (στα πλαίσια του έργου CyprusGas2EU), στη κατασκευή ενός πλοίου τροφοδοσίας (LNG Bunkering vessel) με έδρα τη Λεμεσό, δύο κινητών μονάδων αποθήκευσης LCNG και τριών βυτιοφόρων οχημάτων LNG (στα πλαίσια του προγράμματος BlueHUBS).

Ο Σταθμός ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα ως κύρια πηγή τροφοδότησης LNG στην περιοχή και η ανάπτυξη υποδομων μικρής κλίμακας παρουσιάστηκαν από τον Δρ Ιωσήφ Φλωρεντίν, Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Παναγιώτη Μήτρου, Διευθυντή Τεχνολογίας & Καινοτομίας, Θαλάσσιων & Υπεράκτιων Δραστηριοτήτων Νότιας Ευρώπης του Lloyd’s Register, ο οποίος τόνισε ότι έχουν τεθεί τα πρότυπα ασφάλειας και εκπαίδευσης για την ασφαλή διεξαγωγή επιχειρήσεων ανεφοδιασμού με LNG στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στιγμιότυπο από το κοινό.
Στιγμιότυπο από το κοινό.

Κατά τη δεύτερη ενότητα, οι ομιλητές με τη συνδρομή του Oleg Kalinin, Fleet Director στη SCF Management Services (Cyprus) και του Αντώνη Τρακάκη, Τεχνικού Διευθυντή της Arista Shipping υπό τον συντονισμό του PeterWallace, Chief Engineer Oil & Gas στη Lavar Shipping συζήτησαν κατά πόσο η ναυτιλία είναι έτοιμη να στραφεί προς το LNG. Επί τάπητος τέθηκαν τα οφέλη του LNG συγκριτικά με άλλα καύσιμα, θέματα υποδομών, ασφάλειας και μετασκευής πλοίων, καθώς και η υλοποίηση των κυπριακών σχεδίων, ζητήματα που αναδείχθηκαν από τους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (live polling).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.