Η ΕΕ επενδύει στα αυτόνομα πλοία

Η ΕΕ επενδύει στα αυτόνομα πλοία

424
Η ΕΕ επενδύει στα αυτόνομα πλοία

Mε δεδομένο το γεγονός ότι τα ασιατικά ναυπηγεία προελαύνουν τεχνολογικά έναντι των ευρωπαϊκών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα να χρηματοδοτήσει μια νέα καινοτόμο δράση αναφορικά με την ανάπτυξη αυτόνομων πλοίων.

Ειδικότερα, η καινοτόμος δράση υπό τον τίτλο «Autoship», με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα 3,5 χρόνια και με προϋπολογισμού 27,6 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη ναυπήγηση δύο αυτόνομων πλοίων απομακρυσμένου ελέγχου μαζί με την απαιτούμενη λειτουργική τους υποδομή, ενώ ενεργό ρόλο στο project θα έχουν τόσο η Rolls Royce όσο και η Kongsberg.

Η δοκιμαστική περίοδος θα περιλαμβάνει τη μεταφορά εμπορευμάτων από τη Βαλτική προς ένα σημαντικό ευρωπαϊκό λιμένα και την ενδοχώρα του και θα είναι χωρισμένη σε δύο φάσεις.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το τεχνολογικό «πακέτο» του project θα περιλαμβάνει την πλήρως αυτοματοποιημένη πλοήγηση, συστήματα επικοινωνίας και ασφάλειας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, προσομοίωσης και ανάλυσης κόστους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.