ΕΕ: Θετικές εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού

ΕΕ: Θετικές εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού

37
ΕΕ: Θετικές εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για την παραγωγή σιταριού της ΕΕ κατά το παραγωγικό έτος 2019/20.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση αναφορικά με τις μηνιαίες εκτιμήσεις της Επιτροπής για την προσφορά και τη ζήτηση σιταριού, τονίζεται ότι η παραγωγή το επόμενο έτος θα κινηθεί στους 143,8 εκατ. τόνους όταν τον προηγούμενο μήνα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για παραγωγή ύψους 141,3 εκατ. τόνων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Γαλλία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον κορυφαίο παραγωγό σιταριού, καθώς η παραγωγή της αναμένεται να αγγίξει τους 37,9 εκατ. τόνους, ενώ θα ακολουθήσει η Γερμανία με παραγωγή περί τους 23,3 εκατ. τόνους.

Ο αριθμός αυτός, εάν επιβεβαιωθεί, είναι 11,8% πάνω από τα επίπεδα παραγωγής των 128,6 εκατ. τόνων το 2018/19, όταν η συγκομιδή σιταριού είχε πληγεί από παρατεταμένη ξηρασία.

Παράλληλα και η Coceral, η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίας Σιτηρών, είχε προβεί σε ανάλογη εκτίμηση κυρίως λόγω των επαρκών βροχοπτώσεων που ευνοεί τις καλλιέργειες. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατήρησε σταθερή την εκτίμησή της στους 25,5 εκατ. τόνους.