Τα scrubbers κερδίζουν την προτίμηση της liner ναυτιλίας

Τα scrubbers κερδίζουν την προτίμηση της liner ναυτιλίας

253
Τα scrubbers κερδίζουν την προτίμηση της liner ναυτιλίας

Περίπου το 16% του παγκόσμιου στόλου containerships -το 35,7% σε όρους χωρητικότητας- έχει εξοπλιστεί με scrubbers έως τα τέλη Μαΐου, επτά μήνες πριν την θέση σε ισχύ του sulphur cap 2020 σύμφωνα με στοιχεία της Alphaliner.

Πιο συγκεκριμένα, scrubbers έχουν εγκατασταθεί και παραγγελθεί για 840 containerships συνολικής χωρητικότητας 8,09 εκατ. TEUs με τον παγκόσμιο στόλο να απαριθμεί 5.272 πλοία συνολικής χωρητικότητας 22,66 εκατ. TEUs.

Όπως αναφέρει ένας μεγάλος αριθμός αναλυτών της αγοράς των containerships, η αβεβαιότητα γύρω από το spread μεταξύ LSFO και HSFO αλλά και η μείωση του κόστους εγκατάστασης scrubbers, καθιστούν τα εν λόγω συστήματα περισσότερο ελκυστικά μεταξύ των πλοιοκτητών containerships εν όψει 2020.

Σύμφωνα με την Alphaliner, αρκετές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που αρχικά εξέφραζαν σκεπτικισμό για τα scrubbers, φαίνεται πως αλλάζουν την στάση τους και είναι χαρακτηριστικό ότι οι 12 μεγαλύτερες εταιρείες containerships έχουν στραφεί στα scrubbers με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το LNG μόλις το 2% του στόλου των containerships σε όρους TEUs έχει επιλέξει την λύση αυτή καθώς τόσο το υψηλό κόστος όσο και η αβεβαιότητα για τις διαθέσιμες υποδομές προσφοράς του καυσίμου αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τους πλοιοκτήτες.

Φωτό: Unsplash/ Cameron Venti

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.