Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας: Ποιοί είναι οι νέοι εισακτέοι

Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας: Ποιοί είναι οι νέοι εισακτέοι

2282
Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας: Ποιοί είναι οι νέοι εισακτέοι

Την Δευτέρα 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν 650 άτομα από τον ναυτιλιακό και επιχειρηματικό χώρο της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στους 28 Εισακτέους στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας των προηγούμενων ετών, ενώ η εκδήλωση υποστήριξε και τον φιλανθρωπικό οργανισμό για παιδιά Hellenic Hope.

Ο κ. Δημήτρης Φαφαλιός, Πρόεδρος της Intercargo, παρουσίασε εξ ονόματος του Πανθέου, μια δωρεά από τα έσοδα της εκδήλωσης στον κ. Ανδρέα Μπούρα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Hellenic Hope.

Hellenic Hope DSC_1570
Α-Δ: Ο κ. Δημήτρης Φαφαλιός, Πρόεδρος της Intercargo με τον κ. Ανδρέα Μπούρα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Hellenic Hope.

 

Ο κ. Βασίλειος Κρουστάλλης, Vice President Europe του ABS, εκ μέρους του ABS, ενός εκ των χορηγών της εκδήλωσης, επεσήμανε ότι «τα άτομα που τιμούμε απόψε αποτελούν παράδειγμα ηγεσίας και ενσαρκώνουν το πρωτοποριακό πνεύμα που έχει ορίσει την ναυτιλία για αιώνες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε στο ύψος της κληρονομιά τους.»

ABS Speech DSC_0712
Ο κ. Βασίλειος Κρουστάλλης, Vice President Europe του ABS.

 

Από την μεριά του ο κ. Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations και  Managing Director, Piraeus, Greece του IRI/The Marshall Islands Registry, τόνισε ότι «περισσότερο ίσως από ότι σε κάθε άλλο ναυτιλιακό έθνος, θεωρώ ότι η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα έχει κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό και την εκτίμηση ολων, όχι μόνο για το υψηλό επιχειρηματικό πνεύμα και τα αειφόρα αποτελέσματά της, αλλά και για την τεράστια παράδοσή της, σε βάθος χρόνων και γενεών. Η ναυτιλία των Ελλήνων έχει άριστη φήμη για την αξιοζήλευτη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη, καθώς και για την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της, η οποία έχει ως αναμφίλεκτο αποτέλεσμα να ηγείται ως παγκόσμια δύναμη».

Marshall Islands Speech DSC_0754
Ο κ. Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations και Managing Director, Piraeus, Greece του IRI/The Marshall Islands Registry.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναγγελία των καινούργιων Εισακτέων στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας, των Ιωάννη Π. Γουλανδρή (1907-1950) και Γεώργιο Σ. Κουμάνταρο (1922-2016).

Ο Ιωάννης Π. Γουλανδρής (1907-1950) ήταν πρωτότοκος γιος του Πέτρου Ι. Γουλανδρή και της συζύγου του Χρυσής. Γεννημένος στην Άνδρο το 1907, εργάστηκε από νωρίς στην οικογενειακή εταιρία Goulandris Brothers στο Λονδίνο.

Το 1937, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ιωάννης Π. Γουλανδρής αποφάσισε μαζί με τα αδέρφια του να δραστηριοποιηθούν ανεξάρτητα ιδρύοντας την δική τους ναυτιλιακή επιχείρηση γνωστή ως Υιοί Πέτρου Γουλανδρή. Λίγο αργότερα, αυτός και τα αδέλφια του διέκριναν ενδεχόμενες ευκαιρίες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παρά το νεαρό της τότε ηλικίας του, τα επιχειρηματικά ένστικτα και η ενέργεια του Γιάννη Π. Γουλανδρή, στα μέσα της δεκαετίας του 1940 έπαιξαν ηγετικό ρόλο στην δημιουργία μιας νέας ναυτιλιακής επιχείρησης και του έδωσαν το παρατσούκλι «Μεγαλέας». Ο Ιωάννης Π. Γουλανδρής απεβίωσε το 1950, από καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικία μόλις 43 ετών. Ωστόσο είχε ήδη θέσει τα θεμέλια για να μπορέσουν τα αδέλφια του στην συνέχεια, να υλοποιήσουν τα οράματά του στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Ο Γεώργιος Σ. Κουμάνταρος (1922-2016), κατά την διάρκεια της 70ετούς σταδιοδρομίας του στην ναυτιλία, δημιούργησε πολλές μακροχρόνιες εμπορικές συνεργασίες με διεθνείς εταιρίες του βιομηχανικού τομέα, όπως στον χάλυβα, αλουμίνιο, κάρβουνο, τσιμέντο και πετρέλαια. Ανέκαθεν είχε την πεποίθηση πως η ναυτιλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιομηχανικής αλυσίδας και αναλόγως, πάντα φρόντιζε να προσφέρει καινοτόμες λύσεις στον τομέα των μεταφορών και εφοδιασμού.

Πρωτοστάτησε στη χρήση πλοίων με δικά τους μέσα εκφόρτωσης προς εξυπηρέτηση των βιομηχανικών του συνεργατών ενώ σχεδίασε και εφάρμοσε πρωτοποριακές μεθόδους μεταφόρτωσης σε διάφορες χώρες όπως την Γουιάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γουινέα και την Νιγηρία. Τα μακρόχρονα ναυπηγικά του προγράμματα ξεχώριζαν από την σημασία στην λεπτομέρεια, τις υψηλές προδιαγραφές και τα καινοτόμα σχέδια.

Με παρουσία στην χώρα για περισσότερα από 58 συναπτά έτη, έχαιρε εξαιρετικής φήμης και ιδιαίτερου σεβασμού.

Banquet DSC_5554

 

Η ψηφοφορία για τους Εισακτέους διεξάγεται ετησίως μεταξύ των μελών της Ακαδημίας του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία σήμερα αριθμεί περίπου 300 διακεκριμένα άτομα της ελληνικής ναυτιλίας. Η ακεραιότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και τα τελικά αποτελέσματα εποπτεύονται από την διεθνή ελεγκτική εταιρία, Deloitte.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.