Μια νέα τεχνολογία αυτόνομων ελιγμών πλοίων δοκιμάστηκε στη Βόρεια Θάλασσα

Μια νέα τεχνολογία αυτόνομων ελιγμών πλοίων δοκιμάστηκε στη Βόρεια Θάλασσα

183
Μια νέα τεχνολογία αυτόνομων ελιγμών πλοίων δοκιμάστηκε στη Βόρεια Θάλασσα

Μια μοναδική σειρά δοκιμών αυτόνομων λειτουργιών πλοίων διεξήχθη στις 19 και 20 Μαρτίου περίπου πέντε ναυτικά μίλια έξω από τις ακτές της πόλης Den Helder στην Ολλανδία. Το SeaZip 3, ένα πλοίο μεταφοράς πληρωμάτων και εφοδίων κατασκευασμένο από τη Damen, εξοπλίστηκε με ένα σύστημα αποφυγής συγκρούσεων και συμμετείχε σε αρκετές δοκιμές προκειμένου να προσδιοριστεί πώς το πλοίο αλληλεπιδρά με τη θαλάσσια κυκλοφορία. Οι δοκιμές αποτελούν μέρος του Joint Industry Project Autonomous Shipping, ενός διετούς προγράμματος έρευνας και καινοτομίας το οποίο ξεκίνησε το 2017 και επικεντρώνεται στις αυτόνομες δραστηριότητες πλοίων.

Με την πραγματοποίηση των δοκιμών στη Βόρεια Θάλασσα, οι συμμετέχοντες στο εν λόγω πρόγραμμα μπόρεσαν να παρουσιάσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενός αυτόνομου συστήματος το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια και να εξασφαλίσει την αποφυγή συγκρούσεων με άλλα πλοία. Οι δοκιμές του συστήματος πραγματοποίησης ελιγμών το οποίο παρέχεται από τη Robosys Automation ολοκληρώθηκαν με ασφάλεια και οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη των αυτόνομων συστημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι περίπλοκες καταστάσεις της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Όλες οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από τις δοκιμές θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός χάρτη, ο οποίος θα καθορίζει τα διδάγματα, τα εμπόδια και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προς την υλοποίηση της αυτόνομης ναυτιλίας.

Φωτό: autonomousshipping.nl

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.