Ολλανδικές εταιρείες καινοτομούν στην χρήση βιοκαυσίμων στη ναυτιλία

Ολλανδικές εταιρείες καινοτομούν στην χρήση βιοκαυσίμων στη ναυτιλία

141
Ολλανδικές εταιρείες καινοτομούν στην χρήση βιοκαυσίμων στη ναυτιλία

Πεπεισμένες για την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, οι ολλανδικές πολυεθνικές – FrieslandCampina, Heineken, Philips, DSM, Shell και Unilever,  που αποτελούν όλες μέλη του Ολλανδικού Συνασπισμού για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (DSGC), θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την AP Moller-Maersk προκειμένου να πραγματοποιήσουν ένα απτό βήμα προς την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα.

Στο εν λόγω πιλοτικό έργο όπου θα χρησιμοποιηθούν έως και 20% βιώσιμα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς, ένα ποντοπόρο πλοίο κατηγορίας triple-E θα ταξιδέψει 25.000 ναυτικά μίλια από το Ρότερνταμ στη Σαγκάη και πίσω, χρησιμοποιώντας μόνο μίγματα βιοκαυσίμων. Κάτι τέτοιο αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά σε αυτή την κλίμακα, ενώ αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,5 εκατομμύρια κιλά CO2 και 20.000 κιλά θείου από το συγκεκριμένο ταξίδι.

Τα μέλη του DSGC και η Maersk συμφωνούν πως πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιβλαβείς εκπομπές που σχετίζονται με τη ναυτιλία και ότι απαιτείται συνεργασία σε διακλαδικό επίπεδο για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την εφαρμογή νέων λύσεων. Τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς που παράγονται με βιώσιμο τρόπο αποτελούν μία μόνο πιθανή λύση για την απεξάρτηση των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα. Μακροπρόθεσμα, λύσεις όπως οι σημαντικές καινοτομίες στα καύσιμα, η τεχνική ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε εμπορικές αλυσίδες εφοδιασμού, απαιτούνται για την επίτευξη σημαντικών μειώσεων των εκπομπών του κλάδου.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.