Οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας φέρνουν «ανακούφιση» στην αγορά των dry

Οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας φέρνουν «ανακούφιση» στην αγορά των dry

117
Οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας φέρνουν «ανακούφιση» στην αγορά των dry

Σημαντική αύξηση κατά 85,2% κατέγραψαν οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καταδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία της BIMCO.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Λατινικής Αμερικής, εξήγαγε 6,1 εκατ. τόνους σόγιας σημειώνοντας αύξηση 112,6% σε σχέση με τους 2,9 εκατ. τόνους τον Φεβρουάριο του 2018. Κατά την BIMCO, η σημαντική αυτή αύξηση αποτελεί απόρροια της μεγάλης κινεζικής ζήτησης αλλά και της πρώιμης καλλιέργειας της του φυτού από τους τοπικούς παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 8,2 εκατ. τόνους σόγιας που εξήγαγε η Βραζιλία το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι 7 εκατ. τόνοι είχαν προορισμό την Κίνα, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι προς τον ασιατικό γίγαντα εστάλησαν 3,5 εκατ. τόνοι βραζιλιάνικης σόγιας.

Όπως σημειώνει ο Peter Sand, Chief Shipping Analyst της BIMCO, η εξέλιξη αυτή φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας στους πλοιοκτήτες ξηρού φορτίου καθώς τα αυξημένα κέρδη για τα μεσαίου μεγέθους πλοία (Panamax και Supramax) ενδεχομένως να συνδέονται με τις αυξημένες εξαγωγές από τη Βραζιλία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις 4 Φεβρουαρίου τα κέρδη για τα Panamax άγγιζαν τα $4.435/ημέρα και στις 7 Μαρτίου αυξήθηκαν στα $7.454/ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.