Αλλαγή σελίδας για το Νεώριο Σύρου

Αλλαγή σελίδας για το Νεώριο Σύρου

3224
Αλλαγή σελίδας για το Νεώριο Σύρου

Ζωή…ξανά για το ιστορικό ναυπηγείο Νεώριο Σύρου. Την Κυριακή 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα εθνικής συγκίνησης για πολλούς, τα επίσημα εγκαίνια της ανακαινισμένης πλωτής δεξαμενής «Βιολαντώ» σηματοδοτώντας έτσι μια νέα αρχή τόσο για το ιστορικό ναυπηγείο όσο και για τον ευρύτερο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας, των τοπικών φορέων καθώς και σημαντικοί παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας.

IMG_9119

Χαιρετισμό αρχικά απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος σημείωσε ότι στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας ο τομέας της ναυπηγοεπισκευής κατέχει κεντρική θέση και πρόσθεσε ότι η επαναλειτουργία της δεξαμενής σηματοδοτεί την αναγέννηση του κλάδου. Παράλληλα ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι η ONEX Shipyards δικαιώνει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων αλλά και όλου του νησιού της Σύρου.

IMG_9126

Στην γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας αλλά και στον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την ελληνική εμπορική ναυτιλία ως «εθνική κληρονομιά, εθνικό κεφάλαιο και σημαντικό πυλώνα της οικονομίας». Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύονται περαιτέρω μέσω της αναγέννησης του Νεωρίου της Σύρου από την ONEX.

Στην δική του ομιλία ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν και υπηρέτησαν τον στόχο της επαναλειτουργίας του ναυπηγείου, σημείωσε «ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενες και έχουν υποστηρικτές» και πρόσθεσε ότι «η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης της εταιρίας θα είναι και η απαρχή του επανασχεδιασμού μαζί με τον επενδυτή στο πως θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα». Τέλος απευθυνόμενος στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην περιοχή, στην οικονομία και στην προοπτική μας αποτελεί παρακαταθήκη».

IMG_9255

Ο πρόεδρος του ΝΕΕ, δρ. Γεώργιος Πατέρας, τόνισε ότι τα εγκαίνια της δεξαμενής «Βιολαντώ» αποτελούν την απαρχή ενός πολύ σημαντικού έργου στο οποίο λίγοι πίστεψαν και πρόσθεσε ότι η επιτυχία της προσπάθειας αυτής οφείλεται στην ειλικρινή συμμετοχή και συνεργασία όλων των πλευρών με κοινό στόχο την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών του ιστορικού ναυπηγείου.

Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος του International Propeller Club (Port of Piraeus), κ. Γεώργιος Ξηραδάκης στάθηκε στην μεγάλη δυναμική της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ως Έλληνες έχουμε μέσα μας τη θάλασσα, έχουμε ένα κοινό DNA που μας κάνει να ξεχωρίζουμε σε όλα τα μέρη της οικουμένης».

DSC07939

Εκ μέρους των εργαζομένων, μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Αντώνης Χατζαντώνης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη σελίδα του Νεωρίου, ευχαριστώντας θερμά και τον κ. Πάνο Ξενοκώστα για την απόφαση επένδυσης στο ναυπηγείο της Σύρου. Ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Πιτσιόρλα και Αποστολάκη έκανε έκκληση να προωθήσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και το επίσημο “πέρασμα” του Νεωρίου σε νέα σελίδα.

IMG_9279

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ONEX , κ. Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης μεταβίβασης». Παράλληλα ο κ. Ξενοκώστας σημείωσε ότι «εδώ στο Νεώριο χτυπάει η καρδιά της παραγωγής, της αλήθειας μεταξύ εργαζομένων που θέλουν και εργαζομένων που μπορούν». Περαιτέρω ο κ. Ξενοκώστας τόνισε στους ανταποκριτές των Ναυτικών Χρονικών ότι η αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα είναι εθνική υπόθεση και δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι  στους εργαζόμενους θα καταβληθούν όλα τα συμφωνηθέντα. Τέλος κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τους πελάτες – πλοιοκτήτες που πίστεψαν ξανά στο Νεώριο και την αναγέννησή του.

Αποστολή: Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ηλίας Στεφανίδης

 

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.