Ολοένα και πιο επικίνδυνα τα θαλάσσια εγκλήματα

Ολοένα και πιο επικίνδυνα τα θαλάσσια εγκλήματα

301
Ολοένα και πιο επικίνδυνα τα θαλάσσια εγκλήματα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε πρόσφατη συνεδρίασή του επεσήμανε ότι τα θαλάσσια εγκλήματα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα καθώς λαμβάνουν χώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα, ενώ λαμβάνουν διάφορες μορφές, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των ατόμων και υπονομεύοντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο πλαίσιο των θαλάσσιων εγκλημάτων πλοία, πληρώματα και φορτία βρίσκονται στο στόχαστρο εγκληματικών οργανώσεων, καθιστώντας πολλές φορές δύσκολη την αποτροπή αλλά και την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών, όπως τόνισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παραδείγματα θαλάσσιων εγκλημάτων αποτελούν οι επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο της Γουινέας, οι ομηρίες ναυτικών στις θάλασσες της Sulu και Celebes, η εμπορία ναρκωτικών στον Ατλαντικό και στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού, η παράνομη αλιεία στον Ατλαντικό, Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό και το λαθρεμπόριο μεταναστών στην Μεσόγειο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό όλες οι χώρες να επικυρώσουν και να θέσουν σε εφαρμογή διεθνείς κανονισμούς και συμβάσεις (πχ. UN Convention against Transnational Organized Crime) για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων εγκλημάτων.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.