Το Brexit και το αντίκτυπο στα βρετανικά νηολόγια

Το Brexit και το αντίκτυπο στα βρετανικά νηολόγια

218
Το Brexit και το αντίκτυπο στα βρετανικά νηολόγια

Η Maersk φαίνεται ότι σχεδιάζει το δικό της Brexit. Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο κ. Mark Dickinson, Γενικός Γραμματέας της Nautilus International, η Maersk πρόκειται να αλλάξει σημαία σε όσα πλοία της είναι ακόμη εγγεγραμμένα στο νηολόγιο του Ην. Βασιλείου.

Το επικείμενο Brexit έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ναυτιλιακές εταιρείες με αποτέλεσμα να προχωρούν σε αλλαγή του νηολογίου τους.

Πρόσφατα, η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία P & O Ferries αποφάσισε να εγγράψει στο κυπριακό νηολόγιο δύο από τα πλοία της τα οποία σήμερα είναι εγγεγραμμένα στο νηολόγιο του Ην. Βασιλείου.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη προκειμένου η εταιρεία να «επωφεληθεί» των όποιων φορολογικών ρυθμίσεων ισχύουν για τα νηολόγια των χωρών εντός της Ε.Ε.

Επιπλέον, οι σουηδικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες Stena και Stolt-Nielsen σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να «αποχωριστούν» το νηολόγιο του Ην. Βασιλείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Έως τις 30 Ιανουαρίου 2019 εκτιμάται ότι τα υπό βρετανική σημαία πλοία ανέρχονταν σε 1.306, συνολικής χωρητικότητας 16 εκατ. τόνων, συγκριτικά με τα 1.317 το 2017, τα 1.328 πλοία το 2016 και τα 1.330 πλοία το 2015. Το νηολόγιο της Μ. Βρετανίας καταλαμβάνει την 16η θέση παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.