Τί μέλλει γενέσθαι με την NordLB;

Τί μέλλει γενέσθαι με την NordLB;

80
Τί μέλλει γενέσθαι με την NordLB;

Υπό συνεχή πίεση βρίσκεται η γερμανική τράπεζα NordLB, με σημαντική έκθεση στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Η τελευταία, για να αποφύγει την πτώχευση, χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους σχεδόν €3,7 δις, όπως απαιτούν άλλωστε και οι κανόνες περί ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

Η NordLB απασχολεί σήμερα 6.000 άτομα προσωπικό και το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της αναμένεται να μειωθεί έως τα τέλη του έτους κάτω από τα €5 δις όταν το καλοκαίρι του 2017 ανερχόταν σε €9,1 δις. Σε ό,τι αφορά το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο αυτό πλέον αγγίζει τα €7,5 δις, έχοντας περιοριστεί από τα τέλη του 2015 κατά περίπου €9,9 δις.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας έχουν επιδείξει τα αμερικανικά ιδιωτικά funds Cerberus και Centerbridge, τα οποία υπέβαλαν μάλιστα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κοινή προσφορά. Ωστόσο, όπως σημειώνουν γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα, οι Αμερικανοί επενδυτές επιθυμούν επένδυση ενός ποσού της τάξης μόλις των €550 εκ.

Η λύση φαίνεται να έρχεται από πλευράς τόσο των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων της Κάτω Σαξονίας και της Σαξονίας-Ανχάλτ (κατέχουν ποσοστό 65% της τράπεζας) όσο και των γερμανικών τραπεζών αποταμίευσης -Sparkassen. Οι τελευταίες φέρονται διατεθειμένες, όπως ανακοινώθηκε από την Deutsche Sparkassen- und Giroverband (DSGV), να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ποσό €1,2 δις, ενώ ποσό σχεδόν €2,5 δις θα συνεισφέρουν οι προϋπολογισμοί των ομόσπονδων κρατιδίων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.