Αυτοματισμός και εργασία: η γνώμη της ITF

Αυτοματισμός και εργασία: η γνώμη της ITF

257
Αυτοματισμός και εργασία: η γνώμη της ITF

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργατών στις Μεταφορές (ITF) σε συνεργασία με το World Maritime University (WMU) δημοσίευσαν μία μελέτη με τίτλο «Transport 2040: Automation, Technology, Employment – The Future of Work», σύμφωνα με την οποία παρουσιάζεται με ποιον τρόπο ο αυτοματισμός και οι προηγμένες τεχνολογίες θα επηρεάσουν στο μέλλον την εργασία στον τομέα των μεταφορών (θαλάσσιων, εναέριων, σιδηροδρομικών, οδικών).

Αναφορικά με τις θαλάσσιες μεταφορές, σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται ότι η είσοδος στην αγορά αυτοματοποιημένων πλοίων θα μειώσει σημαντικά την ζήτηση για την απασχόληση εργατικού δυναμικού, κυρίως κατώτερου πληρώματος, στα πλοία κατά 22% μέχρι το 2040.

Σύμφωνα με την μελέτη ο αυτοματισμός στη ναυτιλία θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη για τις θαλάσσιες μεταφορές αλλά και για τον τομέα της εργασίας, καθώς ναι μεν θα μειωθεί ο όγκος του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στα πλοία, αλλά από την άλλη πλευρά θα απαιτηθεί προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης του ITF και του WMU επισημαίνεται επιπλέον ότι στο μέλλον θα καταγραφεί μειωμένη ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές από ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ αντίθετα θα σημειωθεί αύξηση από μέρους των ΗΠΑ.

Επιπλέον αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και το Μεξικό, αναμένεται ότι θα συμβάλλουν στην αναδιαμόρφωση των εμπορικών θαλάσσιων διαδρομών, ενώ το δια θαλάσσης εμπόριο θα συνεχίσει να αποτελεί και στο μέλλον το κυρίαρχο μέσο για την πραγματοποίηση των εμπορευματικών μεταφορών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.