Η υπεροχή της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας

Η υπεροχή της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας

772
Η υπεροχή της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας

Με πρωτοβουλία του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 οργανώθηκε εκδήλωση για την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία προκειμένου να τιμηθούν εκείνοι που συνέβαλαν και εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη της εμπορικής μας ναυτιλίας σε μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια κατάταξη.

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτιος Κουβέλης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, ο βουλευτής Κων/νος Δουζίνας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής κος Ιωάννης Πλακιωτάκης ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι βουλευτές Πειραιά Ελένη Σταματάκη και Κων/νος Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν., Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης Π.Ν., ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης Λ.Σ., ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος Π.Ν, ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών κ. Πάνος Λασκαρίδης, φορείς της ελληνικής ναυτοσύνης εφοπλιστές, ευεργέτες και χορηγοί του Μουσείου.

Τον Πρόεδρο υποδέχθηκαν η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτιος Κουβέλης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών, κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος κας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, στην οποία ανέφερε ότι από την ημέρα της ίδρυσής του το Μουσείο στηρίχθηκε στην εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του, όσο και αυτών που αποφάσισαν τη λειτουργία και δράση του, με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για την Ελλάδα και τη ναυτική της ιστορία. Παρουσίασε τις δράσεις του Μουσείου και ζήτησε από όλους τους φορείς της Ναυτιλίας, τους ευεργέτες και χορηγούς του Ιδρύματος, να συνδράμουν στο σχέδιο για την επέκταση των κτηριακών του εγκαταστάσεων. Έκλεισε με τη διαβεβαίωση: «εμείς παραμένουμε εδώ ρομαντικοί εθελοντές γιατί θεωρούμε χρέος μας να ανοίγουμε παράθυρα προκειμένου οι νέοι μας να γνωρίσουν τα δοξασμένα τοπία της ναυτικής μας ιστορίας».

Ο Πρόεδρος της ECSA και Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου, κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την εκδήλωση «καθώς το θέμα της αφορά μια Ελλάδα που είναι πέρα και πάνω από τη σημερινή μίζερη φτωχή κατάσταση εδώ στη χώρα μας. Μια Ελλάδα που στον τομέα αυτό είναι μεγαλύτερη από τις μεγάλες υπερδυνάμεις του κόσμου». Ο κ. Λασκαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως «εάν σαν λαός μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτά που εφαρμόζουν οι Έλληνες της ναυτιλίας, είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε να ξεπεράσουμε τους στόχους μας».

Ο Αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ιωάννης Παλούμπης και συγγραφέας της τελευταίας έκδοσης του Μουσείου «Ελλήνων Πλόες. Η πορεία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας δια μέσου των Αιώνων» από την πλευρά του τόνισε πως η επί πολλά χρόνια πρώτη θέση της ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας στην παγκόσμια κατάταξη, δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο γεγονός.

«Ο ελλαδικός χώρος με τις εκτεταμένες ακτές και τα μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα προσέφερε τις ιδανικές συνθήκες για τη στροφή του Έλληνα προς τη θάλασσα και τη ναυτική ζωή. Οι δυσκολίες και οι περιπέτειες στη θάλασσα προίκισαν τους Έλληνες με πείσμα, δυναμισμό και τους έκαναν τολμηρούς και ριψοκίνδυνους θαλασσοπόρους. Δεν δίστασαν να ανοιχθούν στις θάλασσες του κόσμου, να χαράξουν δρόμους, να μεγαλουργήσουν.»

«Είναι αλήθεια ότι και άλλοι λαοί διακρίθηκαν στον υγρό στίβο», σημείωσε ο Ναύαρχος, «ωστόσο, ο Έλληνας είναι ο μόνος που μπορεί να διεκδικήσει τη συνεχή παρουσία του στη θάλασσα, σε μία αδιάσπαστη αλυσίδα χιλιάδων χρόνων».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στον Πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρο Βενιάμη, τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς της ναυτιλίας στην πατρίδα.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

«Συγχαίρω το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος για την πρωτοβουλία του αυτή και ανταποκρίθηκα ασμένως στην πρόσκλησή του, προκειμένου ν’ αποτίσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και στα στελέχη της, από την κορυφή της ιεραρχίας της ως την βάση της. Και το πράττω, αναφερόμενος πρωτίστως στην εμβληματική συμβολή της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας κατ’ εξοχήν βεβαίως προς την Ελλάδα μας και την Ελληνική Οικονομία, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια, εν γένει, Οικονομία».

Τόνισε ότι «η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία συμβάλλει, και πάλι διαχρονικώς, τα μέγιστα στην ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας και, κατ’ επέκταση, στην οικονομική πρόοδο του Λαού μας και του Έθνους μας. Πραγματικά, και με βάση τα οικονομικά της επιτεύγματα, η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία συνιστά μέγιστο παράδειγμα επιτυχίας των Ελλήνων στο πεδίο του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού».

Κατέληξε, απευθυνόμενος σε όλους τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας: «Είμαστε υπερήφανοι για εσάς, για τις επιδόσεις και για το ήθος σας, μέσω των οποίων συμβάλλετε ενεργώς στην καταξίωση της Ελλάδας μας, πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Επιπλέον, είμαστε υπερήφανοι για εσάς διότι, με το παράδειγμά σας, δείχνετε τον δρόμο της ουσιαστικής Αριστείας προς όλους τους Έλληνες, «διδάσκοντας» ιδίως τον τρόπο, με τον οποίο καθένας μπορεί να πρωτεύει επαξίως στον τομέα του».

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.