InvaSave 300: Μία νέα εξέλιξη στο ζήτημα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος

InvaSave 300: Μία νέα εξέλιξη στο ζήτημα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος

192
InvaSave 300: Μία νέα εξέλιξη στο ζήτημα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος

Το φορητό σύστημα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος InvaSave 300 που έχει αναπτύξει η Damen, μεταφέρθηκε από τις εγκαταστάσεις της Damen Green Solution στο Las Palmas de Gran Canaria προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε μια επίδειξη στα πλαίσια του προγράμματος Atlantic Blue Port Services. Το Atlantic Blue Port Services πραγματοποιείται στα πλαίσια του INTERREG Atlantic Area Programme το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Κατά την άφιξή της στο λιμάνι του Las Palmas, η μονάδα πρόκειται να συνδεθεί με ένα πλοίο από το οποίο θα παραλάβει θαλάσσιο έρμα και θα το επεξεργαστεί σύμφωνα με το αυστηρό πρότυπο D2, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του Θαλάσσιου Έρματος, του ΙΜΟ. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το InvaSave είναι το μοναδικό χερσαίο σύστημα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος το οποίο είναι πιστοποιημένο από το IMO για να εκτελεί μια τέτοια εργασία σε ένα μόνο βήμα επεξεργασίας, χωρίς να υπάρχει χρόνος συγκράτησης ή χρήση χημικών ουσιών.

Το πρόγραμμα Atlantic Blue Port Services, μια συνεργασία μεταξύ περίπου 30 εταίρων από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, έχει ως στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών για τις λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής και επεξεργασίας αποβλήτων, ώστε να μειωθεί δραστικά η απόρριψη πετρελαίου και μολυσμένου θαλάσσιου έρματος στη θάλασσα.

Φωτό: Damen

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.