Κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας στην Ε.Ε.

Κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας στην Ε.Ε.

68
Κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας στην Ε.Ε.

Την περίοδο Ιουλίου- Δεκεμβρίου 2018 εκτιμάται ότι οι εισαγωγές αμερικανικής σόγιας από τις χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν αύξηση κατά 112% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής σόγιας της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας το 75% των συνολικών εισαγωγών σόγιας της Ε.Ε.

Αντίστοιχα η ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή αμερικανικής σόγιας κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 28%, ακολουθώντας η Αργεντική με 10% και το Μεξικό με 9%.

Η σόγια χρησιμοποιείται στην Ε.Ε. ως πηγή πρωτεϊνης για ζωοτροφές, αλλά και για την παραγωγή γάλακτος. Επίσης τον Δεκέμβριο του 2018 τέθηκε επί τάπητος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την χρήση σόγιας από τις ΗΠΑ για την παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ευρώπη.

Η μεγάλη ροή σόγιας από τις ΗΠΑ προς την Ε.Ε. αποτελεί απόρροια της συμφωνίας που είχαν συνάψει τον περασμένο Ιούλιο ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Commission, Jean- Claude Juncker για αύξηση του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οι συνολικές εισαγωγές αμερικανικής σόγιας ανέρχονται σε ετήσια βάση τους 14 εκατ. τόνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.