Νέα δεδομένα για την αγορά του LNG

Νέα δεδομένα για την αγορά του LNG

245
Νέα δεδομένα για την αγορά του LNG

Οι χαμηλές τιμές, η αυξημένη προσφορά καθώς και η στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο προς «καθαρότερες» πηγές ενέργειας ωθούν προς τα πάνω την ζήτηση για LNG όχι μόνο από τη μεριά των μεγάλων αγοραστών αλλά και από εκείνη των μικρότερων εισαγωγέων.

Σύμφωνα με έκθεση της Drewry,τα μικρής κλίμακας έργα LNG (ετήσιας παραγωγής μικρότερης των 500.000 τόνων) αποτελούν ιδανικές λύσεις για χώρες με μικρή κατανάλωση LNG.

Για παράδειγμα στο Γιβραλτάρ έχει δημιουργηθεί ένας μικρός τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG με συνολική αποθηκευτική ικανότητα 5.000 κ.μ., μέσω του οποίου «τροφοδοτείται» εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας το οποίο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Drewry γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλισθούν επενδύσεις για εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων LNG μέσω μακροχρόνιων χρονοναυλώσεων.

Δεδομένου του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού προμηθευτών LNG παγκοσμίως, οι αγοραστές προτιμούν συμβόλαια ναύλωσης μικρότερης διάρκειας, γεγονός που καθιστά πιο ελκυστικά σε εκείνους τα μικρής κλίμακας έργα LNG, καθώς κοστίζουν λιγότερο και εμπεριέχουν μικρότερο ρίσκο σε σχέση με τα έργα μεγαλύτερης κλίμακας.

Η ασιατική αγορά καθώς και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να «επενδύσουν» στο μέλλον περισσότερο στην κατασκευή μικρών τερματικών σταθμών εισαγωγής LNG, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση και κατ’επέκταση η ναυπήγηση μικρής χωρητικότητας πλοίων μεταφοράς LNG.

Από την πλευρά της προσφοράς αναμένεται ότι χώρες στην Αφρική, όπως και οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν με την σειρά τους στην κατασκευή μικρών τερματικών σταθμών για τις εξαγωγές LNG.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.