Brexit χωρίς συμφωνία: Τα πρώτα προειδοποιητικά μέτρα

Brexit χωρίς συμφωνία: Τα πρώτα προειδοποιητικά μέτρα

99
Brexit χωρίς συμφωνία: Τα πρώτα προειδοποιητικά μέτρα

Χωρίς τέλος εμφανίζονται τα σενάρια για τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών με αποτέλεσμα η Commission να ανακοινώσει σήμερα δέσμη μέτρων προκειμένου να διασφαλίζει τα συμφέροντα των κρατών μελών της της Ε.Ε. αλλά κυρίως τα προνόμια των φυσικών και νομικών προσώπων της Γηραίας Ηπείρου και της Ιρλανδίας που μέχρι σήμερα απολάμβαναν τα δικαιώματα που τους παραχωρούσε η Συνθήκη της Ρώμης.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης “έκτακτης ανάγκης” για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή στις Βρυξέλλες σε συνέχεια της έκκλησης από τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας για επιτάχυνση των προετοιμασιών απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα.

Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η Επιτροπή 100 ημέρες πριν από την ημερομηνία αποχώρησης περιλαμβάνει 14 μέτρα σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τομέων όπου ενδεχόμενο Brexit “χωρίς συμφωνία” θα δημιουργήσει μεγάλες διαταραχές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ των 27, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής αλλά και το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι μεταφορές (κυρίως αεροπορικές), η τελωνειακή πολιτική και η πολιτική για το κλίμα. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ, η Επιτροπή καλεί μεν τα κράτη-μέλη να λάβουν “γενναιόδωρα” μέτρα για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής και την ασφάλιση των εργαζομένων αλλά τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει και η ίδια προσέγγιση από τη βρετανική πλευρά. Είναι εμφανές ότι οι Βρυξέλλες δεν θα επιτρέψουν στους Βρετανούς, την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση στις χώρες της Ε.Ε. εάν το Λονδίνο δεν προχωρήσει στα αντίστοιχα βήματα για τους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πολιτική του Γουέστμινιστερ είναι ακόμη ομιχλώδης σχετικά με το θέμα αυτό είναι σίγουρο ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμμένες να παραχωρήσουν δικαιώματα χωρίς τις απαραίτητες δεσμεύσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office) της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητο και επείγον να υιοθετηθούν σήμερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Μαρτίου 2019, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Επιτροπή κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες νομοθετικές πράξεις έτσι ώστε να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.

Εάν υπάρξει συμφωνία η ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας διακίνησης, μετακίνησης και εγκατάστασης (πολιτών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων), θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται για τουλάχιστον τρία έτη και το ευρωπαϊκό δίκαιο θα εξακολουθεί να υιοθετείται και να εφαρμόζεται για ένα μεσοδιάστημα σε όλα τα 28 κράτη.

Σε αντίθετη περίπτωση μη συμφωνίας η νομοθεσία για ελεύθερη εγκατάσταση και διακίνηση θα παύσει να ισχύει σε 100 ημέρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.