Συρρίκνωσης συνέχεια για τον γερμανικό στόλο

Συρρίκνωσης συνέχεια για τον γερμανικό στόλο

403
Συρρίκνωσης συνέχεια για τον γερμανικό στόλο

Τα απόνερα της κρίσης που έπληξε τα περασμένα χρόνια την παγκόσμια ναυτιλία συνεχίζουν να «χτυπούν» την γερμανική ποντοπόρο ναυτιλία, η οποία παραμένει στο «κόκκινο» βλέποντας την διαρκή συρρίκνωση των μεγεθών της.

«Χάνουμε την ιδιοκτησία πολλών πλοίων επειδή οι τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις πλοίων εν μέρει κάτω από την αγοραία αξία τους, έχοντας ως στόχο να “καθαρίσουν” τους ισολογισμούς τους». Με αυτά τα λόγια επιχείρησε ο κ. Alfred Hartmann, πρόεδρος της Ένωσης των Γερμανών Εφοπλιστών, να εξηγήσει τις δύσκολες στιγμές που συνεχίζει να περνά η ποντοπόρος ναυτιλία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα, ο γερμανικός ποντοπόρος εμπορικός στόλος τον περασμένο Νοέμβριο περιελάμβανε μόλις 2.359 πλοία, όταν το 2011 ο αριθμός αυτός βρισκόταν στα υψηλά επίπεδα των 3.784 πλοίων. Πρόκειται για μείωση κατά -σχεδόν- ενός τρίτου των μεγεθών του γερμανικού στόλου.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος των Γερμανών Εφοπλιστών, πως συχνά οι νέοι ιδιοκτήτες επιλέγουν να εμπιστευτούν σε γερμανικά χέρια την διαχείριση των πλοίων τους, γεγονός, που κατά τον Alfred Hartmann καταδεικνύει τις ικανότητες των γερμανικών διαχειριστριών εταιρειών και του προσωπικού τους σε αυτόν τον τομέα. Βέβαια, αυτή η πραγματικότητα θα παραμείνει ως έχει όσο η Γερμανία προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστριών εταιρειών. Εάν αυτό αλλάξει τότε μπορεί ακόμα και η διαχείριση να «φύγει» όχι από τα γερμανικά χέρια αλλά και εκτός Γερμανίας, όπως παραδέχονται παράγοντες της γερμανικής αγοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.