Σύγκρουση ναυτικών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα

Σύγκρουση ναυτικών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα

135
Σύγκρουση ναυτικών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα

Σε φυσιολογικά επίπεδα επανήλθε η διέλευση των πλοίων από τα στενά του Kerch μετά το περιστατικό που συνέβη εχθές το βράδυ μεταξύ ρωσικών πολεμικών δυνάμεων και τριών πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας.

Όπως υποστηρίζουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία, το «Berdyansk», το «Nikopol» και το «Yany Kapu» διέσχισαν παράνομα τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας και στη συνέχεια αγνόησαν την προειδοποίηση από τις ρωσικές πολεμικές δυνάμεις να σταματήσουν.

Το αποτέλεσμα ήταν τα ρωσικά πολεμικά πλοία να ανοίξουν πυρ προς τα ουκρανικά πλοία, τα οποία και στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση. Από την συμπλοκή σημειώθηκαν ζημιές στα δύο ουκρανικά πλοία, ενώ 6 από τα μέλη του πληρώματός τους τραυματίστηκαν.

Από τη μεριά της η Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία για επιθετικές ενέργειες εναντίων των πολεμικών της πλοίων, ωθώντας την ουκρανική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας με τον Ουκρανό πρόεδρο Petro Poroshenko να ζητάει από το κοινοβούλιο της χώρας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει αναφορικά με την στρατιωτική εμπλοκή των δύο χωρών.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STRINGER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.