Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο δια θαλάσσης εμπόριο

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο δια θαλάσσης εμπόριο

89
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο δια θαλάσσης εμπόριο

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε μία μελέτη σύμφωνα με την οποία παρουσιάζονται οι μελλοντικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής στο δια θαλάσσης εμπόριο αλλά και στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Αναφορικά με τις θαλάσσιες μεταφορές, σύμφωνα με την μελέτη εκτιμάται ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τους πλόες σε εσωτερικές πλωτές οδούς, καθώς η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα το κόστος διάπλευσης για παράδειγμα από τα Great Lakes της Β. Αμερικής να υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 9% μέχρι το 2050.

Αντιθέτως άλλες εσωτερικές πλωτές οδοί μπορεί να πληγούν από έντονες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να μην κρίνεται ασφαλής η ναυσιπλοΐα, ενώ μπορεί να προκληθούν προβλήματα σε βασικές θαλάσσιες διαδρομές όπως και σε σημαντικά σημεία- κλειδιά για το παγκόσμιο εμπόριο, όπως είναι η Διώρυγα του Παναμά. Συγχρόνως αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θαλάσσιες διαδρομές μέσω Αρκτικής, λόγω του λιώσιμου των πάγων.

Επιπλέον μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι οι δια θαλάσσης μεταφορές πρώτων υλών θα διπλασιαστούν προς τις χώρες του Δυτικού Κόσμου, ενώ σε άλλες περιοχές θα καταγραφεί τετραπλάσια αύξηση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.