Η χρήση κυψελών καυσίμου ως πηγή ισχύος σε εμπορικά και επιβατηγά πλοία

Η χρήση κυψελών καυσίμου ως πηγή ισχύος σε εμπορικά και επιβατηγά πλοία

198
Η χρήση κυψελών καυσίμου ως πηγή ισχύος σε εμπορικά και επιβατηγά πλοία

Οι εταιρείες ABB και SINTEF Ocean διεξάγουν μια πρωτοποριακή έρευνα με στόχο να ελέγξουν τη βιωσιμότητα των κυψελών καυσίμου ως κύρια πηγή ενέργειας στα συστήματα πρόωσης πλοίων. Το νέο αυτό ερευνητικό πρόγραμμα επιδιώκει να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις που αφορούν τη χρήση της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου στην κλίμακα που απαιτείται για την παροχή ισχύος σε εμπορικά και επιβατηγά πλοία.

HybridlabFC2018

Η μεθοδολογία των δοκιμών, η οποία θα αναπτυχθεί στο εργαστήριο της SINTEF Ocean στο Trondheim, θα χρησιμοποιεί δύο κυψέλες καυσίμου 30kW, που θα διαμορφωθούν για να μοντελοποιήσουν τη λειτουργία και τον έλεγχο ενός πλήρους θαλάσσιου συστήματος ισχύος σε μια μονάδα πρόωσης κλίμακας megawatt. Το λογισμικό της ABB μαζί με τον προσομοιωτή πλοίων της SINTEF Oceans, θα προσομοιώσουν διαφορετικά προφίλ φορτίων καθώς και συνδυασμούς diesel/ μπαταρίας/κυψελών καυσίμου, και θα δοκιμαστούν σε ένα τροποποιημένο εργαστηριακό περιβάλλον.

Ένας άλλος βασικός στόχος της έρευνας είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο θα ενισχυθεί ο έλεγχος της μονάδας κυψελών καυσίμου σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας, καθώς και του τρόπου βελτιστοποίησης της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας και της διάρκειας ζωής των στοίβων κυψελών καυσίμου.

Φωτό: sintef.no

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.