Νέα δεδομένα για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών

Νέα δεδομένα για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών

195
Νέα δεδομένα για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών

Στο μέλλον η ναυτική εργασία θα πρέπει να εφαρμόζει τις νέες ρυθμίσεις που υιοθετούνται από την Οδηγία της ΕΕ για διαφανείς εργασιακές συνθήκες στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Να σημειωθεί ότι ο «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» αποτελείται από 20 βασικές αρχές και εργασιακά δικαιώματα, ενώ προσβλέπει στο να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, δίκαιους όρους εργασίας καθώς επίσης και κοινωνική προστασία για όλους τους Ευρωπαίους.

Η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων έγινε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά την κοινωνική σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο του 2017. Από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε η εν λόγω οδηγία, αποτέλεσε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους της δανικής πλοιοκτησίας να εκφράζουν την έντονη αντιπαράθεσή τους τονίζοντας ότι θα αυξήσει τα οικονομικά δεδομένα και τη γραφειοκρατία για τις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και θα μπερδέψει περισσότερο τον κλάδο καθώς ήδη υπάγεται σε διεθνείς κανόνες όπως ορίζονται σε συμβάσεις (MLC, STCW).

Τέλος με ανακοίνωσή τους την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου οι Δανοί υποστηρίζουν ότι οι εργασιακές συνθήκες των ναυτικών λαμβάνονται ήδη υπόψιν από τις διεθνείς συμβάσεις και για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει την μερική εξαίρεση τους από τη νέα Οδηγία που προτείνεται από την Επιτροπή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.