Προς υλοποίηση η εκβάθυνση του Έλβα

Προς υλοποίηση η εκβάθυνση του Έλβα

101
Προς υλοποίηση η εκβάθυνση του Έλβα

Ένα έργο που αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στον λιμένα του Αμβούργου, η εκβάθυνση του διαύλου ναυσιπλοΐας στις εκβολές του ποταμού Έλβα, έχει εισέλθει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα τα έργα της εκβάθυνσης αναμένεται να ξεκινήσουν την προσεχή άνοιξη, έπειτα από δεκαέξι χρόνια μελετών, αναβολών και δικαστικών διενέξεων λόγω μεγάλων αντιδράσεων που είχαν προκληθεί από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ο σχεδιασμός προβλέπει τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Δήμαρχος του Αμβούργου, Δρ Peter Tschentscher, σημείωσε πως η εκβάθυνση του Έλβα «θα καταστήσει το Αμβούργο διεθνώς ανταγωνιστικό δίνοντας ισχυρή ώθηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων», προσθέτοντας πως όχι μόνο διευκολύνεται ο πλους μεγάλης χωρητικότητας πλοίων από και προς τον μεγαλύτερο λιμένα της Γερμανίας, αλλά δημιουργούνται και εκατοντάδες ευκαιρίες απασχόλησης.

Όταν υλοποιηθεί το έργο, το κόστος του οποίου αγγίζει τα 600 εκ. ευρώ, θα μπορούν να προσεγγίζουν με ασφάλεια το λιμάνι του Αμβούργου -ασχέτως παλίρροιας- ακόμα και τα μεγάλης χωρητικότητας πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ θα μπορούν δύο πλοία να πραγματοποιούν παράλληλη πορεία, εισερχόμενα ή εξερχόμενα ταυτόχρονα από το λιμάνι του Αμβούργου. Εκτιμάται, ότι μετά την εκβάθυνση η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον μεγαλύτερο γερμανικό λιμένα θα αυξηθεί σχεδόν κατά 3 εκατ. TEUs, από τα υφιστάμενα επίπεδα των 9 εκατ. TEUs. Να σημειωθεί πως από τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμένα, αυτόν του Ρότερνταμ, διακινούνται άνω των 13 εκατ. TEUs σε ετήσια βάση (στοιχεία 2017).

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANGELIKA WARMUTH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.