Ένα εθνικό έργο στον τομέα της υγείας από το Ίδρυμα Ωνάση

Ένα εθνικό έργο στον τομέα της υγείας από το Ίδρυμα Ωνάση

401
Ένα εθνικό έργο στον τομέα της υγείας από το Ίδρυμα Ωνάση

Ένα όραμα ετών γίνεται πραγματικότητα χάρη στην προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση. Συγκεκριμένα, η χώρα αποκτά εθνικό κέντρο μεταμοσχεύσεων, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης αποκλειστικά για παιδιά στην Ελλάδα, το Ωνάσειο Παίδων, στο οποίο θα προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην Παιδοκαρδιολογία & Παιδοκαρδιοχειρουργική. Πρόκειται για ένα κέντρο με ειδική μέριμνα και για τον ανασφάλιστο ασθενή.

Η εκδήλωση παρουσίασης του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής, πρεσβευτών, δημοσιογράφων και σημαντικών προσωπικοτήτων από την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα.

Το Ίδρυμα Ωνάση αφουγκραζόμενο τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας συνεργάστηκε στενά τόσο με την Πολιτεία όσο και με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς. Με την ψήφιση του σχετικού Σχεδίου Νόμου στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής, μπήκαν οι βάσεις ώστε δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), σε 3 χρόνια από την έναρξη των εργασιών, να δημιουργηθεί ένα δεύτερο νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις.

Σε αυτό το όραμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα για το Ίδρυμα Ωνάση είναι μια ημέρα χαράς, δικαίωσης και υπερηφάνειας. Δουλέψαμε συστηματικά και με αφοσίωση σε ένα πλαίσιο γόνιμης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Με τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το Ίδρυμα Ωνάση έρχεται να αλλάξει, για ακόμη μία φορά, τα δεδομένα της Υγείας στην Ελλάδα και να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ως θεματοφύλακες του οράματος του Αριστοτέλη Ωνάση στηρίζουμε αδιάλειπτα, πάνω από τέσσερις δεκαετίες, την Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Προορισμός μας είναι να είμαστε αρωγοί στην κοινωνία και την Πολιτεία τιμώντας το παρελθόν και κοιτάζοντας προς το μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Δημήτρης Νιάκας επισήμανε τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει η δημιουργία του νέου νοσοκομείου για το ΩΚΚ: «Η δημιουργία του νέου κέντρου, του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, θα συμβάλλει σε περαιτέρω αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΩΚΚ, ώστε να συνεχίσει να παραμένει πάντοτε πρωτοπόρο και στην αιχμή των εξελίξεων και της καινοτομίας στον τομέα της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής».

Η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην υγεία. Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών, το περιορισμένο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και η απουσία εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας, που επιδρά ανασταλτικά στη δωρεά οργάνων, είναι παράγοντες που κρατούν τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.Το Ωνασειο Εθνικό Μεταμοσχετυτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ) αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενεργοποιήσει τον μεταμοσχευτικό τομέα στην Ελλάδα, συνδράμοντας τις υπάρχουσες μεταμοσχευτικές μονάδες. Επίσης, με στόχο να προσφερθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε παιδιά, αλλά και ουσιαστική ανακούφιση στις οικογένειές τους, δημιουργείται στο ΩΕΜΕΚ το Ωνάσειο Παίδων, η πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην παιδοκαρδιοχειρουργική.

Η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, με τις σύγχρονες υποδομές, το εξειδικευμένο προσωπικό και την τεχνολογία αιχμής, το οποίο θα συνδράμει στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου μεταμοσχεύσεων, ενδυναμώνοντας παράλληλα το κίνημα της δωρεάς οργάνων, θα συντελέσει, σύμφωνα με τον ΕΟΜ, ώστε από την πρώτη κιόλας πενταετία λειτουργίας του η Ελλάδα να ξεπεράσει το μισό του μέσου όρου των μεταμοσχεύσεων που διενεργούνται στις πληθυσμιακά συγκρίσιμες με εκείνη ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα στην τομέα της υγείας, η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση μπορεί να κορυφώθηκε με τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και τη δωρεά του στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο ούτε ξεκίνησε ούτε σταμάτησε ποτέ εκεί. Από την ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», μέχρι τη στήριξη σε φορείς και οργανισμούς όπως το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) και τον Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», από τις δεκάδες υποτροφίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι και τις δεκάδες δράσεις στην Ειδική Αγωγή και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στον αυτισμό, το έργο του Ιδρύματος Ωνάση στην Υγεία έχει μόνο ένα αταλάντευτο σημείο αναφοράς: τον άνθρωπο. Φυσικά, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έμελλε να αλλάξει άρδην το τοπίο στον χώρο της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς ανέκοψε τη μετάβαση των ασθενών στο εξωτερικό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να θεραπευθούν παραμένοντας στη χώρα τους. Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, η νέα μεγαλόπνοη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στην ελληνική κοινωνία, συνεχίζει το έργο του στην Υγεία και αποτελεί μια νέα καινοτόμο πρωτοβουλία εθνικού διαμετρήματος που έρχεται και πάλι, 25 χρόνια μετά τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, να αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα στη χώρα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.