Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο ..με άρωμα Ελλάδας

Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο ..με άρωμα Ελλάδας

192
Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο ..με άρωμα Ελλάδας

Αρχαιολόγοι φαίνεται πως βρίσκονται μπροστά σε ένα σημαντικότατο θαλάσσιο εύρημα, καθώς εντόπισαν στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας ναυάγιο αρχαίου ελληνικού πλοίου που πιθανολογείται ότι βρίσκεται εκεί για πάνω από 2.400 χρόνια.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 23 μέτρων πλοίο ανακαλύφθηκε 1.600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σχεδόν άθικτο με το κατάρτι του, το πηδάλιό του και τους πάγκους για τους κωπηλάτες στη θέση τους.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Τζον Άνταμς, εξέφρασε την έκπληξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνοντας ότι δεν πίστευε ότι ένα πλοίο θα επιβίωνε άθικτο στο βυθό της θάλασσας.

Το πλοίο θεωρείται ότι ήταν εμπορικό καθώς ο σχεδιασμός του παραπέμπει στο πλοίο στου οποίου το κατάρτι δέθηκε ο Οδυσσέας για να αποφύγει τον πειρασμό από τις Σειρήνες όπως αυτό απεικονίζεται χαρακτηριστικά στο Αγγείο των Σειρήνων (Siren Vase) , το οποίο φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τέλος η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το «αρχαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.