Σταματούν οι εργασίες ανακύκλωσης σε διαλυτήριο του Πακιστάν

Σταματούν οι εργασίες ανακύκλωσης σε διαλυτήριο του Πακιστάν

161
Σταματούν οι εργασίες ανακύκλωσης σε διαλυτήριο του Πακιστάν

Μία σειρά εργατικών ατυχημάτων που έλαβαν χώρα στο διαλυτήριο του Gadani στο Πακιστάν ώθησαν τις αρμόδιες αρχές της χώρας (Balochistan Environmental Protection Agency) να απαγορεύσουν τις εργασίες ανακύκλωσης πλοίων στην εν λόγω μονάδα. Να σημειωθεί ότι στις 14 Οκτωβρίου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο που βρισκόταν σε διαλυτήριο του Gadani στο Πακιστάν. Από το περιστατικό τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά άτομα, εκ των οποίων οι τρεις διεκομίσθησαν σε νοσοκομείο, καθώς η κατάσταση της υγείας τους ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Ένα άλλο αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και στις 11 Οκτωβρίου. Οι ανακυκλώσεις δεξαμενόπλοιων είχαν ανασταλεί το 2016 λόγω μιας σειράς ατυχών συμβάντων που είχαν λάβει χώρα με αποκορύφωμα μία έκρηξη που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2016 στο διαλυτήριο του Gadani και η οποία είχε οδηγήσει στην απώλεια 18 εργατών και στον σοβαρό τραυματισμό επιπλέον 50.

Τα παραπάνω περιστατικά καθώς και άλλα έλαβαν χώρα λίγο καιρό μετά την επανεκκίνηση των εργασιών ανακύκλωσης δεξαμενόπλοιων σε εγκαταστάσεις του του Gadani την περασμένη άνοιξη. Εφόσον όμως κλείσει το διαλυτήριο τότε εκατοντάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Η Shipbreaking Platform έχει ζητηθεί συγχρόνως να μεταφερθούν οι δραστηριότητες ανακύκλωσης από το διαλυτήριο του Gadani σε κάποιο άλλο το οποίο θα εφαρμόζει τα πρότυπα ασφάλειας για τους εργαζόμενους καθώς και τα πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Μετά από ενάμιση χρόνο ξεκίνησαν σταδιακά τον περασμένο Απρίλιο οι εργασίες ανακύκλωσης δεξαμενόπλοιων σε εγκαταστάσεις του Πακιστάν μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι η ασφάλεια των εργατών και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν προτεραιότητα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.