Ποιές είναι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου;

Ποιές είναι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου;

227
Ποιές είναι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου;

To σκηνικό αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών παγκοσμίως φαίνεται να αλλάζει άρδην ελέω της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών που δημιουργούν νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Αυτά ήταν μόνο ορισμένα από τα ευρήματα που προέκυψαν από την ετήσια έκθεση του World Economic Forum αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των παγκόσμιων οικονομιών. Να σημειωθεί ότι για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης, το World Economic Forum χρησιμοποιεί μια μεθοδολογία χρησιμοποιώντας τις συνιστώσες της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες επιδρούν περισσότερο στην οικονομική ανταγωνιστικότητα και περιλαμβάνει την καινοτομία, την επιχειρηματική κουλτούρα και την ευελιξία. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιήθηκαν 98 δείκτες, με κλίμακα αξιολόγησης από το 0 έως το 100, κατηγοριοποιημένοι σε 12 πυλώνες για την ενδελεχή καταγραφή της ανταγωνιστικότητας 140 οικονομιών παγκοσμίως.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, το World Economic Forum κατέληξε στο ότι το μέσο επίπεδο ανταγωνιστικότητας της παγκόσμιας οικονομίας «άγγιξε» το 60, ενώ η αμερικανική οικονομία αναδείχθηκε η κορυφαία οικονομία σε όρους ανταγωνιστικότητας με σκορ 85,6 με τις Σιγκαπούρη (83,5) και Γερμανία (82,8) να ακολουθούν.

Στην 4η θέση στην κατάταξη με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου βρέθηκε η Ελβετία με σκορ 82,6 ενώ την πεντάδα κλείνει η Ιαπωνία με σκορ 82,5. Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας βρέθηκε στην 57η θέση με σκορ 62,1 υποχωρώντας κατά 4 θέσεις.

Τέλος το WEF αναφέρει ότι ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι η αδυναμία διαχείρισης της καινοτομίας από την σύλληψη μιας ιδέας έως την ενσωμάτωσή της στην παραγωγή του τελικού προϊόντος καθώς στον συγκεκριμένο τομέα 103 χώρες συγκεντρώνουν βαθμολογία κάτω του 50.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.