Ρήνος και Δούναβης «εκπέμπουν» SOS

Ρήνος και Δούναβης «εκπέμπουν» SOS

241
Ρήνος και Δούναβης «εκπέμπουν» SOS

Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Ρήνου, ιδίως στο πολυσύχναστο κόμβο Kaub της Γερμανίας, έχει φτάσει σε χαμηλά 15 ετών, καθιστώντας δύσκολες τις δια μέσου του ποταμού μεταφορές άνθρακα για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας RWE και EnBW είχαν προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για τα χαμηλά επίπεδα ύδατος, που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί η ομαλή λειτουργία ορισμένων εκ των εργοστάσιων τους με την EnBW να επανέρχεται την Τρίτη 16 Οκτωβρίου κρούοντας ξανά τον κώδωνα του κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι η στάθμη των υδάτων του Ρήνου στο Kaub έχει υποχωρήσει στα μόλις 42 εκατοστά, αποτελώντας τη χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2003 σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Υδρολογίας.

Ωστόσο, το δυσμενές αυτό σκηνικό παρατηρείται και στον Δούναβη, του οποίου η στάθμη στην Βουδαπέστη υποχώρησε την Τρίτη στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 49 εκατοστών, απόρροια της πρόσφατης ξηρασίας στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι τα χαμηλότερα επίπεδα, από το 1947, της στάθμης του Δούναβη επιδρούν αρνητικά στην ποταμοπλοΐα και εκτιμάται ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων το προσεχές διάστημα θα επιβαρύνει έτι περισσότερο την κατάσταση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.