«Μάχη» στους αιθέρες για Airbus & Boeing

«Μάχη» στους αιθέρες για Airbus & Boeing

127
«Μάχη» στους αιθέρες για Airbus & Boeing

Το τρέχον έτος φαίνεται πως θα κλείσει με χαμόγελα στην Airbus, η οποία βλέπει τον κατάλογο με τις παραγγελίες για την οικογένεια των αεροσκαφών A320neo να αυξάνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός παραγγελιών για αεροσκάφη Α320neo άγγιξε τις 6.178. Πρόκειται για παραγγελίες που δόθηκαν από 103 πελάτες.

Στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν επιλέξει το πλέον ευπώλητο επιβατικό αεροσκάφος του ευρωπαϊκού κατασκευαστή, το A320neo, και έχουν δώσει τις μεγαλύτερες παραγγελίες, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι χαμηλού κόστους εταιρείες: η μαλαισιανή Air Asia με 404 παραγγελίες, η ευρωπαϊκή Wizzair με 256 παραγγελίες, η αμερικάνικη Frontier Airlines με 214 παραγγελίες, η ινδονησιακή Lion Air με 178 παραγγελίες και η Easy Jet με 130 παραγγελίες.

Αλλά μεγάλες παραγγελίες έχουν καταχωρήσει και μη χαμηλού κόστους αεροπορικές, με τις μεγαλύτερες να έχουν δοθεί από: τη μαλαισιανή Air Asia με 404 παραγγελίες, τις αμερικανικές American και Delta Airlines, με παραγγελία 100 αεροσκαφών για έκαστη εταιρεία, την Lufthansa με 107 παραγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του καλοκαιριού και η Aegean Airlines υπέγραψε συμφωνία για αγορά 30 αεροσκαφών της οικογένειας A320neo.

Ωστόσο, η μάχη Airbus – Boeing για το ποιος κατασκευαστής θα κόψει το φετινό νήμα ως προς το τίμημα των συνολικών παραγγελιών καλά κρατεί, με την αμερικανική Boeing να μοιάζει να έχει το προβάδισμα σύμφωνα με το ειδησεoγραφικό πρακτορείο Reuters. Και το προβάδισμα φαίνεται πως οφείλεται στην οικογένεια αεροσκαφών μονού διαδρόμου 737 MAX της Boeing, που αποδεικνύονται το ισχυρό χαρτί και πλέον ευπώλητη οικογένεια αεροσκαφών της αμερικανικής εταιρείας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.