
Οι χώρες της ΝΑ Ασίας αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά, με την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη να είναι υπαίτιες για το 50% της ρίψης πλαστικών στην θάλασσα παγκοσμίως.
Οι ασιατικές χώρες έχουν μεγάλο μερίδιο στην θαλάσσια ρύπανση και αυτό αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι το 90% της ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά προέρχεται από δέκα ποταμούς, εκ των οποίων οι οκτώ βρίσκονται στην Ασία.
Σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 8 εκατ. τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στους ωκεανούς. Εάν αυτό συνεχιστεί τότε υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το συνολικό βάρος των πλαστικών στους ωκεανούς θα είναι μεγαλύτερο από το συνολικό βάρος των ψαριών!
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών έχουν προχωρήσει σε πολιτικές προκειμένου να αλλάξει άρδην αυτή η δραματική κατάσταση. Η Κίνα, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό πλαστικών αποβλήτων έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τον ρυθμό ανακύκλωσης απορριμμάτων σε 46 πόλεις της.
Η Ινδία επιθυμεί να καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης μέχρι το 2022. Άλλα ασιατικά κράτη όπως το Μπαγκλαντές έχουν απαγορέψει την χρήση πλαστικών σακουλών, εάν και δεν εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο στην χώρα σε πλήρες βαθμό.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του World Economic Forum, ένα αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι η επιβολή φόρων αλλά και ορίων στην παραγωγή πλαστικών, ενώ θετικά αποτελέσματα θα επέφερε η χορήγηση «κινήτρων» από τις κυβερνήσεις στους παραγωγούς πλαστικών προκειμένου να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις όπως τα βιοδιασπώμενα πλαστικά.
Γενικά οι κυβερνήσεις των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να αφυπνήσουν την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και όχι μόνο.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ