
Οι χώρες της ΝΑ Ασίας αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά, με την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη να είναι υπαίτιες για το 50% της ρίψης πλαστικών στην θάλασσα παγκοσμίως.
Οι ασιατικές χώρες έχουν μεγάλο μερίδιο στην θαλάσσια ρύπανση και αυτό αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι το 90% της ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά προέρχεται από δέκα ποταμούς, εκ των οποίων οι οκτώ βρίσκονται στην Ασία.
Σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 8 εκατ. τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στους ωκεανούς. Εάν αυτό συνεχιστεί τότε υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το συνολικό βάρος των πλαστικών στους ωκεανούς θα είναι μεγαλύτερο από το συνολικό βάρος των ψαριών!
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών έχουν προχωρήσει σε πολιτικές προκειμένου να αλλάξει άρδην αυτή η δραματική κατάσταση. Η Κίνα, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό πλαστικών αποβλήτων έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τον ρυθμό ανακύκλωσης απορριμμάτων σε 46 πόλεις της.
Η Ινδία επιθυμεί να καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης μέχρι το 2022. Άλλα ασιατικά κράτη όπως το Μπαγκλαντές έχουν απαγορέψει την χρήση πλαστικών σακουλών, εάν και δεν εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο στην χώρα σε πλήρες βαθμό.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του World Economic Forum, ένα αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι η επιβολή φόρων αλλά και ορίων στην παραγωγή πλαστικών, ενώ θετικά αποτελέσματα θα επέφερε η χορήγηση «κινήτρων» από τις κυβερνήσεις στους παραγωγούς πλαστικών προκειμένου να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις όπως τα βιοδιασπώμενα πλαστικά.
Γενικά οι κυβερνήσεις των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να αφυπνήσουν την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και όχι μόνο.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ